Wijnen

Arribes de Vettonia Crianza rood 2010
Rode wijnen + Denominación de Origen Arribes + Bodegas Arribes del Duero
Bladeren in : Alle > Wijnsoorten > Rood
Alle > Wijngebieden > D.O. Arribes
Alle > Wijnhuizen > Bodegas Arribes del Duero
Eén van deze categorieën - Al deze categorieën

Harmonieuze wijn van een selectie van juan garcia-druiven van oude (60+ jaar oude) wijngaarden

Druiven
De wijn is gemaakt van 100% juan garcia uit 60+ jaar oude wijngaarden op de steile hellingen van de rivier de Duero in het natuurpark Arribes del Duero.
De juan garcía (of mouratón) is een zeer oude, bewaard gebleven, blauwe druivensoort die vrijwel alleen voorkomt op de oevers van de Duero en zijrivieren in Arribes. Hij heeft weinig vegetatie, compacte trossen, dikke druiven met fijne schillen en een lange cyclus. Omdat hij laat uitloopt, heeft hij weinig last van nachtvorst in het voorjaar. Hij rijpt goed, maar is erg gevoelig voor botrytis. De rijping wordt bemoeilijkt als het vlak voor de oogst regent. De schillen barsten dan snel open.

Verwerking
De druiven zijn bij optimale rijpheid met de hand geoogst en in kleine bakken vervoerd naar het bedrijf. Na de ontsteling, zijn de druiven met de schillen traditioneel vergist in roestvrijstalen temperatuurgecontroleerde tanks. Daarna heeft de wijn 12 maanden gerijpt op kleine vaten van Frans eikenhout. 12,5% alc.

Proefnotitie
Fruit (aardbeien, compote), bloemen, kruiden, roostertonen. Fijne harmonie tussen het fruit en de houtrijping.

Vermeldingen
De Grote Hamersma 2014: 8+ "Heel apart. Uiterst eigenzinnig. Bijzondere druif ook, deze juan garcía. Heeft jaren nodig en vooral ook louter zijn eigen gisten om zijn ware aard te tonen. ´Heel benieuwd wat Nederland van deze aparte wijnen vindt´, schreef Adrienne van Gils mij eens, een importeur die er een dagtaak van heeft gemaakt om bijzondere wijnen van eigengereide druiven van eigenzinnige wijnmakers uit onalledaagse Spaande wijnstreken te vinden. In dit geval is ze in beide geslaagd. Onalledaagse druif. Uit een onbekend wijngebied, iets ten noorden van Salamenca. Is dat een garantie voor lekker? Nee, maar in dit geval wel. Bittere kersenlikeur, niet al te rijpe bramen, zwarte bessen, pruimenzoet, specerij en stevig sap. Veel wijn. "
Perswijn 7/2013: 14,5 pnt; "kersen en pruimen, rokerig, vanille, elegantie, goede zuren, smaakvol, ruim hout."
Guía Peñín 2014 87 pnt; "Color cereza, oscuro. Aroma intensidad media, fruta madura. Boca sabroso, frutoso, especiado."
NRC.nl "Onalledaagse druif. Uit een onbekend wijngebied, iets ten noorden van Salamanca. Is dat een garantie voor lekker? Nee, maar in dit geval wel. Bittere kersenlikeur, niet al te rijpe bramen, zwarte bessen, pruimenzoet, stevig sap en wat speculaasspecerij." - Harold Hamersma

Wijn en spijs
Bij voorkeur serveren op 16-18°C. Past goed bij rood vlees, stoofgerechten, gebraden vlees, vleeswaren (als ham en worst)

Voorraad
Uitverkocht! Alternatief oogstjaar 2013 of 2015.