Wijnen

Arribes de Vettonia rood 2012
Rode wijnen + Denominación de Origen Arribes + Bodegas Arribes del Duero
Bladeren in : Alle > Wijnsoorten > Rood
Alle > Wijngebieden > D.O. Arribes
Alle > Wijnhuizen > Bodegas Arribes del Duero
Eén van deze categorieën - Al deze categorieën

Rode, karaktervolle, fruitige wijn van 100% juan garcía van gem. 60 jaar oude wijnstokken in het natuurpark Arribes del Duero.

Druiven
De wijn is gemaakt van 100% juan garcía druiven uit de eigen, gem. 60 jaar oude wijngaarden.
De juan garcía (of mouratón in Galicië; negrón de aldán in Bierzo; gorda in Portugal) is een zeer oude, bewaard gebleven, blauwe druivensoort die vooral voorkomt op de oevers van de Duero en zijrivieren in Arribes in Spanje. Hij heeft weinig vegetatie, compacte trossen, dikke druiven met fijne schillen en een lange cyclus. Omdat hij laat uitloopt, heeft hij weinig last van nachtvorst in het voorjaar. Hij rijpt goed, maar is erg gevoelig voor botrytis. De rijping wordt bemoeilijkt als het vlak voor de oogst regent. De schillen barsten dan snel open.

Verwerking
De druiven zijn bij optimale rijpheid metde hand geoogst en in kleine bakken vervoerd naar het bedrijf. Na de ontsteling, zijn de druiven met de schillen traditioneel vergist in roestvrijstalen temperatuurgecontroleerde tanks. 12,5% alc.

Proefnotitie
Purperrode kleur. Intense geur van rijp zwart fruit, peper en mineralen. Ook in de mond valt het rijpe zwarte fruit op, maar de wijn heeft ook behoorlijk wat tannines en zuren en een lange afdronk.

Vermeldingen vorige oogstjaren
De Grote Hamersma 2012: 8½; "Lichtvoetig, sappig rood fruit en behoorlijk stevige bitters. Opmerkelijk rood van een bijna verloren gegane druif."
Wijnalmanak 2010 de beste wijnen van €5 - €10: "Rood met veel karakter. Nu nog wat jeugdig en terughoudend. Maar toch niet te zwaar. Vooral aangename kersen, rijpe tannines, fijne zuren. Boeiend." - Harold Hamersma.
Elsevier Wijngids 5-12-09. De beste wijnen 2009. "Licht van kleur, met een vrolijke, pittige, iets rokerige geur en smaak." - Nicolaas Klei.

Wijn en Spijs
De wijn kan het beste net onder de kamertemperatuur (17-18° C) worden geserveerd.
Hij past goed bij vleesgerechten, groenteschotels en pastagerechten.

Bestelnummer
14.03.12; zie verder bij "bestellingen"</