Nieuws

Elsevier weekblad nummer 49 - 9 december 2017

4 van 'onze' wijnen tussen de beste wijnen van 2017!

De beste wijnen 2017

Wijngids

Nicolaas Klei: "Deze zestig wijnen zijn allemaal heerlijk van hun eigen, maar ik heb de importeurs gevraagd wat zij er nou het allerlekkerst bij vinden. Moge het u wel bekomen."

Licht rood onder 10 euro:
Marsilea Valencia, bobal 2016 € 7,50
Druif bobal, eeuwen bescheiden, is door enkele bijzondere wijnmakers ontdekt. Eindelijk. Maar nu is het nog even ons geheim. Geurend naar kruiden, tabak, rood fruit. Zacht met pit.
Paella uit Valencia.

Stevig rood onder 10 euro:
Arribes del Duero. Arribes de Vettonia, roble 2015 € 7
Rufete (Portugees van komaf) van honderd jaar oude stokken met 20 procent juan garcía, een krap half jaartje opgevoed op Frans eiken. Dat smaakt subtiel, zacht, weelderig en kostbaar.
Iberische ham uit de oven.

Stevig rood onder 10 euro:
Viña Vadina. cariñena 2016 € 6,50
Tempranillo met 30 procent grenache en 10 procent syrah. Dat komt vaker voor in Cariñena, maar zelden zo verfijnd en verleidelijk als hier. Rijp kersenfruit, peper, één en al charme.
Konijn in rode wijn.

Mousserend:
Alodia. Luxuria, somontano, brut nature € 10,60
Goedbeschouwd een cava, stoer en aards en mooi droog, maar dan met veel rijp fruit van chardonnay en macabeo. Geen geld.
Bij fruits de mer en allerhande ander fris gedoe uit zee.