Nieuws

Traditionele, ambachtelijke, Spaanse chocolade

Wijn en chocolade begeleid(d)en menig pelgrim op zijn tocht van Roncesvalles naar Santiago de Compostela.

Chocolade
(Eet)chocolade is een Europese uitvinding, maar de Spaanse ontdekkingsreizigers hebben de cacaobonen en het recept voor de chocolade-drank in de 16e eeuw van de Azteken in México gekregen en mee naar Spanje gebracht. De chocoladedrank van bonen van de Theobroma-cacao (Paradijsboom) was de godendrank van de Maya's en de Azteken en voorbehouden aan de edelen en krijgers. Het zou hen wijsheid en goddelijke kracht schenken. Cacaobonen waren ook het belangrijkste betaalmiddel van het Aztekenrijk.
De drank werd ook gezien als afrodisiacum en als geneesmiddel. Ook de Spanjaarden zagen (drink)chocolade als geneesmiddel en als voedingsmiddel tijdens het vasten.
Vanuit Spanje verspreidde de chocoladedrank en later de eetchocolade zich in de loop der eeuwen door heel Europa en daarbuiten.

Ingrediënten
Om de bittere smaak van cacao te verzachten, voegden de Maya's vanille aan de cacao toe en de Azteken kruiden als chilipeper en piment. De Spanjaarden voegden daar later ook (riet)suiker en kaneel aan toe.
Ook nu nog voegen traditioneel en ambachtelijke werkende Spaanse chocoladebereiders natuurlijke ingrediënten toe om hun chocolade te verfijnen, zoals kaneel, sinaasappel, olijfolie, yoghurt, vanille, koffie, amandelen, hazelnoten en honing.

Chocolate artesano Subiza
Subiza maakt sinds 1841 traditionele, ambachtelijke chocolade van bijzondere kwaliteit. Jesús Subiza is sinds 1995 gediplomeerd meester chocolademaker en is in 2012 onderscheiden als zelfstandig ondernemer van het jaar in Spanje.
Manual Subiza begon het handwerkbedrijf in 1841 in Erro (Navarra) na zijn opleiding in Arnegy en San Sebastian. Inmiddels hebben vijf generaties de puur ambachtelijke traditie met passie voortgezet. In het begin werd alleen chocolade gemaakt voor de dorpen in de Erro Vallei. Voor de bewerking werd een 'metate' (Mexicaanse maalsteen) gebruikt om de geroosterde cacaobonen fijn te malen. Later werd de steen vervangen door een molen die door een rijdier voortbewogen werd. Toen er aan het begin van de 20e eeuw electriciteit in het dorp kwam, kocht de familie diverse electrische verwerkingsmachines, waardoor het werk lichter en de chocolade fijner en van betere kwaliteit werd. De zaak groeide verder en werd verplaatst naar een huis vlakbij een bushalte aan de grote weg. Daar maakte Ernest Hemingway op zijn weg naar Burgete kennis met het bedrijf en de chocolade. In 1958 werd Chocolates Subiza verplaatst naar de huidige vestiging in het centrum van Pamplona. Daarbij werd ook de inrichting vernieuwd en uitgebreid, zodat nieuwe soorten chocolade bereid konden worden.

Roncesvalles
De ambachtelijk bereide tabletten witte chocolade, melkchocolade, pure en zwarte chocolade zijn gemaakt van de beste cacao's, met name uit Ivoorkust (forastero) en Venezuela (criollo). De chocolades bevatten uitsluitend natuurlijke ingrediënten (zoals honing, hazelnoten, amandelen, kaneel, vanille, olijfolie en rozijnen) en géén toegevoegde vetten, kleurstoffen of conserveringsmiddelen.
Cacao bevat antioxidanten (flavonoïden) die een gunstig effect hebben op hart- en bloedvaten, vitamines en mineralen.

De volgende Roncesvalles chocoladetabletten van 125 gram zijn verkrijgbaar:
- Chocolate blanco (witte chocolade)
- Chocolate blanco con yogur (witte chocolade met yoghurt)
- Chocolate con leche min. 30% cacao (melkchocolade)
- Chocolate con leche y almendras min. 30% cacao (melkchocolade met amandelen)
- Chocolate puro con naranja min. 50% cacao (pure chocolade met 20% sinaasappel)
- Chocolate puro sin azúcar min. 60% cacao (pure criollo-chocolade zonder suiker of andere zoetstoffen)
- Chocolate puro con aceite min. 60% cacao (pure chocolade met 1% extra virgen olijfolie)
- Chocolate negro con miel min. 70% cacao (zwarte chocolade met honing)
- Chocolate negro con nueces min. 70% cacao (zwarte chocolade met (hazel)noten)
- Chocolate negro a la canela min. 70% cacao (zwarte chocolade met kaneel)
- Chocolate negro con café min. 80% cacao (zwarte chocolade met koffie uit Colombia)
- Chocolate negro extrafino min. 80% cacao (extrafijne, zwarte chocolade)
De volgende Subiza chocoladetabletten van 125 gram zijn te koop:
- Chocolate negro extrafino min. 70% cacao (extrafijne, zwarte chocolade)
- Chocolate negro extrafino y con azucar integral min. 70% cacao (extrafijne, zwarte chocolade met ongeraffineerde suiker).