Nieuws

Olijfolie Arribes de Vettonia extra virgen

Arribes de Vettonia virgen extra olijfolie van manzanilla cacereña uit eeuwenoude olijfboomgaarden


Olijfolie virgen extra van manzanilla olijven uit eeuwenoude olijfboomgaarden op terrassen op de steile hellingen van de Duero in het ecologische natuurpark las Arribes del Duero in noordwest Salamanca. Door het microklimaat kunnen hier al eeuwenlang - naast wijndruiven en amandelen - olijven worden geteeld.
85% van de aangeplante olijvensoorten is de manzanilla cacereña. Het rendement ligt laag door de droogte, de olijvensoort en de hoge leeftijd van de bomen. Om één liter van deze 'virgen extra' olie te maken, zijn 6 tot 8 kilo olijven nodig.
De olijventelers van Arribes del Duero bezitten naast oude wijngaarden, eeuwenoude olijfbomen. De oogst gebeurt selectief met de hand bij optimale rijpheid. De olijven worden dezelfde dag verwerkt in de moderne olijfoliemolen (Almazara) van Aldeadávila de la Ribera.
Na het verwijderen van takjes en blaadjes, zijn de olijven gewassen en gemalen tot een pasta, waaruit de olie gewonnen is.
De olijven zijn eenmaal mechanisch geperst zonder hitte of chemische toevoeging en de olie bevat minder dan 1% zuur.
Het resultaat is een zachte en fruitige olijfolie met een intense gele kleur met de naam Arribes de Vettonia.