Wijngebieden

Denominación de Origen Somontano
Bladeren in : Alle > Wijngebieden > D.O. Somontano
D.O. Somontano, Huesca, Aragón

Een wijngebied in de uitlopers van de Pyreneeën waar hoogkwalitatieve wijnen worden gemaakt, waaronder wijnen van unieke, traditionele druivenrassen.

Somontano
Somontano is een gebied waar al in de Middeleeuwen wijn werd gemaakt en sinds 1984 de D.O.-status heeft. In eerste instantie waren er vooral bedrijven die Franse druivensoorten aanplantten, maar er is inmiddels veel geëxperimenteerd en veranderd en er zijn vooral de laatste decennia nieuwe wijnbedrijven opgericht die zeldzame, traditionele druivenrassen gebruiken om originele wijnen te maken.
Somontano betekent 'onder de berg'. Het is het district waar de meeste wijngaarden zijn aangeplant. Barbastro is de hoofdstad.

Wijngaarden
De herkomstbenaming beslaat ruim 4.000 hectare wijngaarden die op 350 tot 650 meter hoogte liggen in groene rivierdalen, veelal op terrassen, tussen de uitlopers van de Pyreneeën en de Ebrovallei in de provincie Huesca (regio Aragon).
Er zijn 30 wijnproducenten ingeschreven bij de D.O.

Druivensoorten
Naast de Franse druivensoorten (chardonnay, gewürztraminer, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir en syrah) zijn er niet alleen bekende(re) Spaanse druivensoorten (macabeo, garnacha blanca, tempranillo, garnacha tinta) aangeplant, maar ook unieke, zoals de witte alcañón en de blauwe moristel en parraleta, die interessante wijnen met een lang leven (kunnen) opleveren.

Klimaat
In Somontano heerst een gematigd continentaal klimaat. Het wordt door de Pyreneeën tegen noordenwinden beschut. Toch kunnen de temperaturen er extreem zijn (40°C in de zomer tot -10° C in de winter). De wijnbouwers zijn gewend aan vorst, droogte en extreme hitte in de zomer,
Door de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht rijpen de druiven goed.

Bodem
De bodem bestaat veelal uit bruine zandsteen en klei op een zachte onderlaag met een goede doorlatendheid. De grond is arm met voldoende kalksteen en een goede conditie.