Wijngebieden

Denominación de Origen Ribera del Duero
Bladeren in : Alle > Wijngebieden > D.O. Ribera del Duero
D.O. Ribera del Duero, Valladolid, Castilla y León

Een wijngebied dat niet groot is, maar de wijnen van de tinta del país scoren internationaal wel hoog.

Uitzonderlijk
De combinatie van de rivier (Duero), de bodem, de ligging van de wijngaarden, het klimaat, de druif en de welvaart in dit gebied, levert wijn met uitzonderlijke kenmerken.

Wijngaarden
De D.O. met inmiddels 22.300 ha wijngaarden (met 8.258 wijnmakers en 310 wijnhuizen) ligt aan weerszijden van de rivier de Duero middenin de autonome regio Castilië en León.
De beste wijngaarden liggen op 600 tot 900 meter hoogte tegen de hellingen van de Duero. De rest ligt in dalen en aan de voet van de heuvels.
De bodem is licht en zanderig met keien over klei, kalksteen en soms wat kalk.

Klimaat
Het klimaat is continentaal met korte, hete zomers (+ 40° C) en koude winters (- 10° C) en een gemiddelde jaartemperatuur van 11° C. De gemiddelde neerslag bedraagt 430 tot 580 mm per jaar. Het aantal uren zon ligt rond de 2.200 uren per jaar.
De grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht zorgen voor een optimale groei. Dit is belangrijk omdat de wijngaarden hoog liggen, de zomers kort zijn en er in de herst nachtvorst is. De druiventelers kunnen slechts op ca. 16 vorstvrije weken per jaar rekenen. Een vertraging van de bloei of de groei van de druiven kan fatale gevolgen hebben. Gezonde stokken en een goede verzorging zijn dan ook belangrijk.

Druivensoorten
De toegestane druivensoorten zijn de blauwe tinta del país (of tinta fina; 98% van de aanplant), cabernet sauvignon, malbec, merlot, garnacha tinta en de witte albillo. De tinta del país is een hoogland-variatie van de tempranillo die na een eeuwenlange, afzonderlijke ontwikkeling mooie resultaten kan leveren.
In Ribera del Duero worden vooral rode wijnen maar ook rosé's gemaakt. Rode wijn moet van minimaal 85% tinta del país gemaakt zijn. Soms rijpen de wijnen lang (van crianza tot gran reserva), maar een deel van de wijn wordt jong gedronken.
De maximale opbrengst is 49 hl/ha.