Wijngebieden

Denominación de Origen Jumilla
Bladeren in : Alle > Wijngebieden > D.O. Jumilla
D.O. Jumilla, Murcia

Uitgestrekt wijngebied met perfecte omstandigheden voor de blauwe monastrell- en petit verdot druiven.

Kwaliteitswijnen
Jumilla heeft sinds 1966 een D.O. Het wijngebied was lang bekend om zijn zware, rode wijnen die veelal werden gebruikt als mengwijnen. Door de phylloxera-plaag (1989) en de terugloop van de vraag naar bulkwijnen is er veel veranderd. Er worden nu betere kwaliteitswijnen gemaakt.
Het herkomstgebied ligt op 300 tot 700 meter hoogte. Driekwart van de wijngaarden ligt rond de stad Jumilla in de provincie Murcia. De overige wijngaarden liggen in zes gemeenten in de provincie Albacete (regio Castilla-la Mancha).

Bodem en klimaat
De bodem is zanderig en kalkhoudend. Op enkele plaatsen ligt op de kalkstenen ondergrond roodbruine aarde.
Het klimaat is continentaal, heet en droog. De neerslag ligt onder de 300 liter per m2 per jaar en valt vaak in de vorm van hevige stortregens in het late voor- of najaar. De temperatuurschommelingen zijn groot. De maximumtemperatuur in de zomer kan de 40° C te boven gaan. De minimumtemperatuur in de winter ligt 5° C onder nul.
Tijdens de groeicyclus gaan de temperatuurverschillen tussen dag en nacht vaak de 25° C te boven. Dit zorgt voor kleine druiven waarmee evenwichtige wijnen met een grote concentratie in structuur en aroma's gemaakt kunnen worden.

Wijngaarden
De 41.000 ha wijngaarden liggen in een heuvelachtig landschap dat uitloopt in redelijk hoge "sierras" (bergketens). Wijnstokken worden afgewisseld door olijf- en amandelbomen.

Druivensoorten
De belangrijkste druivensoort (90% aanplant) is de blauwe monastrell. Deze druivensoort is al eeuwenlang aangeplant in Jumilla en is goed bestand is tegen de hitte en de droogte. Daarom wordt Jumilla ook wel het Koninkrijk van de Monastrell genoemd. Deze druif kan hier rosé en rode topwijnen leveren.
Andere blauwe druivensoorten zijn de tempranillo, garnacha tinta, garnacha tintorera, cabernet sauvignon, merlot, verdit verdot en syrah. De witte druivensoorten zijn de merseguera, airén, macabeo en pedro ximénez.
De maximale opbrengst is 24,5 hl/ha voor de monastrell en 28 hl/ha voor de overige druivensoorten.