Wijngebieden

Vino de la Tierra de Castilla
Bladeren in : Alle > Wijngebieden > V.T. Castilla
V.T. Castilla, Cuenca, Castilla-la Mancha

Enorm groot wijngebied op de Spaanse Meseta (tafelland) met een zee van wijngaarden en wijnen.

La Mancha
Ten zuiden en oosten van Madrid heet dit gebied La Mancha. Het is het grootste D.O. gebied van Spanje. Vroeger kwamen hier vooral de bulkwijnen vandaan. Nu komt er een breed aanbod aan wijnen vandaan. Het is ook het land van de schapenkaas.
Binnen dit inmens grote herkomstgebied vinden wij andere, kleinere D.O.-gebieden, maar ook Vinos de la Tierra, oftwel streekwijnen.

Vinos de la Tierra de Castilla
De herkomstbenaming Vinos de la Tierra de Castilla ligt in het noordoosten van de autonome regio Castilla-la Mancha. Onder deze naam worden kwalitief hoogstaande wijnen gemaakt.
De wijngaarden liggen op een hoogte van 500 tot 600 meter.
De bodem bestaat over het algemeen uit rood-bruine zanderige klei op kalksteen en kalk.

Klimaat
Er heerst een continentaal klimaat met zeer hete zomers (tot 44° C) en zeer koude winters (tot -20° C). De gemiddelde temperatuur is ca. 14° C. Het grootste deel van het jaar is de hemel onbewolkt. De zon schijnt gem. 3.000 uren per jaar. De lucht is droog. Er valt gemiddeld 300 tot 400 mm neerslag per jaar. De regen valt vooral gedurende de winter. De wijnstokken moeten tegen dit klimaat bestand zijn.

Wijn
Veel boeren verkopen hun druiven aan cooperaties of grotere wijnbedrijven die in staat zijn geweest hun bedrijven aan de eisen van de tijd aan te passen
Er worden witte, rosé, maar vooral rode tafelwijnen gemaakt.