Wijngebieden

Denominación de Origen Cariñena
Bladeren in : Alle > Wijngebieden > D.O. Cariñena
D.O. Cariñena, Zaragoza, Aragón

Herkomstgebied met een lange wijntraditie met als belangrijkste druivensoort de Aragonese garnacha tinta.

Cariñena
Cariñena was een van de eerste wijngebieden in Spanje dat werd afgebakend. Het heeft al sinds 1960 de D.O.-status. Het dankt zijn naam aan de gelijknamige stad. Wijn is hier altijd een belangrijke bron van inkomsten geweest.

Druivensoorten
Het herkomstgebied is ook bekend om de gelijknamige druif, de cariñena, die hier meestal mazuela genoemd wordt, alhoewel daarmee slechts 6% van de wijngaarden is beplant.
De belangrijkste blauwe druivensoorten zijn de garnacha tinta (55%) en tempranillo (15%). Daarnaast zijn de blauwe juan ibañez, cabernet sauvignon, syrah, monastrell, merlot en vidadillo toegestaan.
De belangrijkste witte druivensoort is de macabeo (of viura) (20%). Daarnaast zijn de garnacha blanca, parellada, moscatel romano en chardonnay aangeplant en toegestaan.
De maximale opbrengst voor witte wijn is vastgesteld op 40 hl/ha, voor rode wijn op 35 hl/ha.

Wijngaarden
De ca.16.000 ha wijngaarden liggen verspreid over 14 gemeenten in het zuiden van de provincie Zaragoza, tussen de Ebro en de Sierra de la Virgen, op ca. 400 tot 800 meter hoogte.
In het noorden en midden is het landschap lieflijk en glooiend, in het zuiden loopt het uit in een woest heuvelland. Gezegd wordt dat de beste wijngaarden liggen tegen de uitlopers van de Sierra de Algairén.

Bodem
De bodem bestaat meestal uit een bovenlaag van roodbruine kalksteen met veel stenen. De ondergronden variëren van losse kalksteen in de hoger gelegen delen tot leisteen en alluviale bodems bij de rivier.

Klimaat
Er heerst een streng, continentaal klimaat met hete zomers en koude winters. De neerslag bedraagt 350 tot 400 mm per jaar en de zon schijnt gemiddeld 2.800 uren per jaar. De wijnbouwers hebben vaak te kampen met hagel, windvlagen, extreem hoge temperaturen en extreme droogte.

Wijnhuis
Wij importeren al 20 jaar de wijnen van het familiebedrijf Bodegas Manuel Moneva e Hijos in Almonacid de la Sierra met eigen wijngaarden in Almonacid de la Sierra.