Wijngebieden

Alto Turia Valencia
Bladeren in : Alle > Wijngebieden > Valencia
Valencia: Alto Turia

Uitgelezen gebied voor ecologische wijnbouw in het bergachtige Valenciaanse binnenland

Valencia
In de provincie Valencia in het oosten van Spanje aan de Middellandse Zeekust wordt al heel lang wijn gemaakt. Uit overblijfselen blijkt dat hier al 200 jaar voor Christus wijn gemaakt werd. In Valencia bestaan herkomstbenamingen waarbinnen duizenden druiventelers en zo'n 600 wijnbedrijven werken. 85% van de wijnen wordt gemaakt door coöperaties die daardoor een grote vinger in de pap hebben.

Wijngaarden
De wijngaarden liggen verspreid over de provincie op 0 tot ruim 1000 meter hoogte van de kust tot het binnenland. De wijngaarden aan de kust hebben een Mediterraan klimaat, maar de meeste wijngaarden liggen in het binnenland en hebben een matig tot streng landklimaat, waarbij het ook 's zomers 's nachts (erg) koud kan worden. Temperatuurverschillen van 30 ºC binnen 24 uur zijn zelfs in het rijpingsseizoen niet ongewoon. Sommige hoger gelegen gebieden zijn (bijna) woestijnachtig. Hagel komt zo nu en dan voor in het hele gebied. De nachtvorst in het voorjaar kan in de hoge delen in het binnenland zware schade aanrichten, zoals in 2017 het geval was.

Wijngaarden
De bodem varieert van alluviaal materiaal in het laagland tot kalksteen in het hoogland. De bovenlaag varieert van geërodeerd kalksteen in de westelijke laaglanden tot zanderige grond in de hooglanden.

Alto Turia ligt in het noordwesten van Valencia. De wijngaarden liggen op 700 tot 1.100 meter hoogte. Het is een bergachtig gebied. Er heerst een streng landklimaat met koude winters en hete, droge zomers. Er zijn vooral witte druivensoorten aangeplant. De rode wijnen die er gemaakt worden zijn lichter en frisser dan de rode wijnen uit de andere subzones. De klimatologische omstandigheden lenen zich hier goed voor ecologische wijnbouw. Deze subzone valt zowel onder de herkomstbenaming Valencia als Utiel-Requena.
Valentino ligt in het middenin Valencia. De wijngaarden liggen op 200 tot 650 meter hoogte. De bodemsoort en het klimaat verschillen.Er zijn zowel witte als blauwe druivensoorten aangeplant.
Moscatel de Valencia ligt ook middenin Valencia. De wijngaarden liggen op 0 tot 100 meter hoogte. Er heerst een zonnig en warm klimaat onder invloed van de Middellandse Zeewind. Er is vooral moscatel romano (moscatel de Alejandria) aangeplant, waarvan witte, zoete moscatel-wijn gemaakt wordt.
Clariano ligt in het zuiden van de regio. De bodemsoort en het klimaat verschillen.Er zijn zowel witte als blauwe druivensoorten aangeplant.

Druivensoorten
Aangeplant zijn de witte druivensoorten: macabeo, malvasía, merseguera, verdil, moscatel romano, gewürztraminer, pedro ximénez, planta fina, planta nova, tortosí, verdejo, chardonnay, sauvignon blanc, viognier, riesling en semillon blanc en de blauwe: bobal garnacha tintorera, monastrell, tempranillo, garnacha tinta, bonicaire, forcayat/forcallat, mandó, graciano, mazuelo, mencía, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah, cabernet franc, petit verdot, marselan en pinot noir.

Wijnbereiding
Er bestaan veel vinificatiemethodes en zelfs bijna geheel traditioneel, zonder temperatuurbeheerste vergisting. De meeste witte en rosé wijnen worden tegenwoordig in temperatuurbeheerste roestvrijstalen tanks gemaakt, met een malolactische gisting.
Er worden veel verschillende wijnen gemaakt: van eenvoudige tafelwijnen tot excellente kwaliteits- en dessertwijnen.