Wijngebieden

Denominación de Origen Bierzo
Bladeren in : Alle > Wijngebieden > D.O. Bierzo
D.O. Bierzo, León, Castilla y León

Herkomstbenaming in Noordwest Spanje met als kenmerkende druivensoort de blauwe mencía en de witte godello.

El Bierzo
De streek El Bierzo ligt in Noordwest-Spanje rond de stad Ponferrada, in een lange, beschutte vallei tussen het Cordillera Cantábrica en de Montes de León, tussen het landklimaat van de Spaanse hoogvlakte en het gematigde zeeklimaat van Galicië, aan de oude pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

Wijngaarden
De ca. 3.683 ha wijngaarden liggen verspreid over 22 gemeenten met als centrum Cacabelos. Bierzo kreeg de D.O. status in 1989.
Bierzo ligt in een beschutte vallei in het westen van de provincie León. De wijngaarden liggen op 450 tot 1000 meter hoogte. De bodem wisselt sterk en is redelijk vruchtbaar. In de laaggelegen riviergebieden bestaat hij uit rivierklei, in de hogere, bergachtige gebieden uit leisteen, maar hij kan ook uit zand of zanderige graniet bestaan.

Klimaat
Door de bescherming die de bergen om het gebied bieden en de ligging op de grens van León en Galicia is het klimaat gematigd continentaal. Door de invloed van de Atlantische Oceaan is het er minder warm/koud en minder droog dan op de Castiliaanse hoogvlakte, maar het heeft meer uren zon en minder neerslag dan Galicië. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 12,3° C. Hij schommelt tussen max. 32° C in de zomer en min. -1° C in de winter. De neerslag ligt tussen 700 en 750 mm/jaar en de zon schijnt gem. 2.150 uren per jaar. Vorst en hagel kunnen een probleem vormen, maar over het algemeen heeft Bierzo gematigde winters.

Druivensoorten
De blauwe druivensoort mencía of negra (63%) en de witte doña blanca (6%) en godello (3%) zijn de beschermde druivensoorten en de blauwe garnacha tintorera (8%) en de witte palomino (15%) en malvasía (3%) zijn toegestaan.
De maximale opbrengst is door de D.O. vastgesteld op 84 hl/ha voor de palomino en garnacha tintorera en 77 hl/ha voor de andere druivensoorten.
Rode wijn dient voor min. 70% van de mencía gemaakt te zijn, de rosé-wijn voor 50%.