Wijngebieden

Spanje
Spaans zonder D.O.
Bladeren in : Alle > Wijngebieden > Spanje
Spanje

Spaanse wijnen zonder gecontroleerde herkomstbenaming

Gecontroleerde herkomstbenaming
Spanje kent net als andere Europese wijnproducerende landen een wijn classificatie systeem. Het is een kwaliteitsgarantie voor de consument. Dat wil zeggen dat de klant weet dat de wijnen voldoen aan de voorschriften die in het herkomstgebied gesteld worden. Die voorschriften variƫren al naar gelang het wijngebied. Het wil evenwel niet zeggen dat wijnen die geen gecontroleerde herkomstbenaming hebben geen kwaliteit hebben. Er zijn verschillende redenen waarom wijnen niet in aanmerking kunnen komen voor een gecontroleerde herkomstbenaming.

Druivensoorten
In de wettelijke voorschriften zijn de aanbevolen en toegestane druivensoorten van het gebied benoemd. Maakt een producent een wijn van een druivensoort (die om welke reden dan ook) niet toegestaan is, dan mag hij de wijn niet onder die herkomstbenaming verkopen, ook niet als de wijn van sublieme kwaliteit of van een oud inheems druivenras gemaakt is conform de geformuleerde porductievoorschriften.

Wijnsoort
In Valencia doet zich een enkele keer het fenomeen van de 'edele' rotting voor. De wetgeving heeft hierin (nog) niet voorzien. Dus mag er geen (botrytis) wijn onder de plaatselijke D.O.'s of zelfs als 'streekwijn' of 'tafelwijn' op de markt gebracht worden, ongeacht de kwaliteit ervan.
In zeer goed bekend staande wijngebieden, zoals Ribera del Duero, mag alleen rode wijn onder de D.O. op de markt gebracht worden. De witte wijn mag dan meestel wel - afhankelijk van de druivensoort - als V.T. (Vino de la Tierra = streekwijn) verkocht worden.

Kleine 'oude' wijngebieden
Er zijn oude wijngebieden waar de wijnbouw om diverse redenen (stads- en kustgebieduitbreidingen) grotendeels verloren is gegaan en/of te klein (geworden) zijn om er een herkomstgebied van te maken.

Andere redenen
Daarnaast zijn er ook andere redenen zoals een alcoholpercentage dat niet conform de richtlijnen is of een verwerkingsmethode die (nog) niet toegestaan is. In een aantal gevallen mag de wijn dan wel onder een lagere classificatie op de markt gebracht worden. Het zegt evenwel niets over de kwaliteit van de wijn.