Wijngebieden

Denominación de Origen Valencia
Bladeren in : Alle > Wijngebieden > D.O. Valencia
D.O. Valencia, Valencia

Eeuwenoud wijnbouwgebied in Valencia dat een enorm gevarieerd wijnaanbod voortbrengt.

Valencia
Dit wijngebied ligt in de provincie Valencia in het oosten van Spanje aan de Middellandse Zeekust. Het gebied kent vier (sub)gebieden die verschillen qua bodem en klimaat. Zij brengen daarom ook verschillende soorten wijn voort. Uit overblijfselen blijkt dat hier al 200 jaar voor Christus wijn gemaakt werd. De herkomstbenaming Valencia dateert uit 1957.
Alto Turia ligt in het noordwesten van de regio. De wijngaarden liggen op 700 tot 1.100 meter hoogte. Het is een bergachtig gebied. Er heerst een streng landklimaat met koude winters en hete, droge zomers. Er zijn vooral witte druivensoorten aangeplant. De rode wijnen die er gemaakt worden zijn lichter en frisser dan de rode wijnen uit de andere subzones in Valencia.
Valentino ligt in het midden van de regio. De wijngaarden liggen op 200 tot 650 meter hoogte. De bodemsoort en het klimaat verschillen.Er zijn zowel witte als blauwe druivensoorten aangeplant.
Moscatel de Valencia ligt eveneens in het midden van de regio. De wijngaarden liggen op 0 tot 100 meter hoogte. Er heerst een zonnig en warm klimaat onder invloed van de Middellandse Zeewind. Er is vooral moscatel romano (moscatel de Alejandria) aangeplant. Van deze witte druivensoort worden vooral zoete moscatel-wijn gemaakt.
Clariano ligt in het zuiden van de regio. De bodemsoort en het klimaat verschillen.Er zijn zowel witte als blauwe druivensoorten aangeplant.

Wijngaarden
Er zijn 12.000 druiventelers en ruim 500 wijnbedrijven actief. 85% van de wijnen wordt gemaakt door coöperaties. In totaal zijn ca. 13.000 ha wijngaarden aangeplant. Ze liggen op 0 tot ruim 1000 meter hoogte verspreid over de regio Valencia. Over het algemeen varieert de onderlaag van alluviaal materiaal in het laagland tot kalksteen in het hoogland, hoewel er in het tussenliggende gebied ook klei te vinden is. De bovenlaag varieert van geërodeerd kalksteen in de westelijke laaglanden tot zanderige grond in de hooglanden.

Druivensoorten
Aangeplant zijn de witte druivensoorten: macabeo, malvasía, merseguera, verdil, moscatel romano, gewürztraminer, pedro ximénez, planta fina, planta nova, tortosí, verdejo, chardonnay, sauvignon blanc, viognier, riesling en semillon blanc en de blauwe: bobal garnacha tintorera, monastrell, tempranillo, garnacha tinta, bonicaire, forcayat/forcallat, mandó, graciano, mazuelo, mencía, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah, cabernet franc, petit verdot, marselan en pinot noir.

Klimaat
De wijngaarden aan de kust hebben een Mediterraan klimaat, maar de meeste wijngaarden liggen in het binnenland en hebben een (streng)landklimaat, waarbij het 's zomers 's nachts (erg) koud kan worden. Temperatuurverschillen van 30 ºC binnen 24 uur zijn zelfs in het rijpingsseizoen niet ongewoon. Sommige hoger gelegen gebieden zijn (bijna) woestijnachtig. Hagel komt zo nu en dan voor in het hele gebied. De nachtvorst in het voorjaar kan in de hoge delen in het binnenland zware schade aanrichten, zoals in 2017 het geval was.

Wijnbereiding
Er bestaan veel vinificatiemethodes en zelfs bijna geheel traditioneel, zonder temperatuurbeheerste vergisting. De meeste witte en rosé wijnen worden tegenwoordig in temperatuurbeheerste roestvrijstalen tanks gemaakt, met een malolactische gisting.
Er worden veel verschillende wijnen gemaakt: van eenvoudige tafelwijnen tot excellente kwaliteits- en dessertwijnen.