Wijngebieden

Denominación de Origen Getariako Txakolina
Bladeren in : Alle > Wijngebieden > D.O. Getariako Txakolina
D.O. Getariako Txakolina, Guipúzcoa, País Vasco

Klein Baskisch herkomstgebied waar traditionele, frisse, fruitige, lichtmousserende wijn gemaakt wordt.

D.O. Getariako Txakolina
Deze Denominación de Origen (gecontroleerde herkomstbenaming) Txakolí de Getaria ligt in de provincie Gipuzkoa in de autonome regio País Vasco (Baskenland) aan de Atlantische kust in Noord Spanje met Getaria als centrumgemeente. Txakolí wordt hier sinds de Middeleeuwen gemaakt. 100 jaar geleden waren er 1.000 hectare wijngaarden productief, maar eind 19e eeuw zijn veel wijngaarden verdwenen. Vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw is er een opleving en in 1989 was de kwaliteit zover verbeterd dat het gebied een D.O. kreeg. Er zijn nu 29 bodegas (wijnproducerende bedrijven) ingeschreven. 80% van de txakolí wordt in Baskenland geconsumeerd.

Wijngaarden
De D.O. beslaat een oppervlakte van 402 hectare wijngaarden, waarvan 90% in het kustgebied. De percelen liggen verspreid tegen groene heuvels op 10 tot 100 meter hoogte. De bodem dichtbij de kust is veelal kleihoudend met zand. De diepere lagen zijn steenachtig met kalk of leisteen. Er heerst een zacht zeeklimaat met veel neerslag.
Meeldauw en schimmel kunnen voor (grote) problemen zorgen. Phylloxera (druifluis) heeft de wijngaarden nooit beroerd, omdat het water, dat zich in de winter rond de wortels ophoopt, dit voorkomt. De wijnstokken zijn daarom niet geënt en worden met hun eigen onderstam aangeplant.

Druivensoorten
De belangrijkste druivensoort (95% van de aanplant) is de witte hondarribi zuri. Daarnaast zijn de witte hondarribi zuri zerratia (petit courbu), Izkiriota (gros manseng), riesling en chardonnay (experimenteel) toegestaan en in geringe mate de blauwe hondarribi beltza.

Wijnbereiding (traditionele) txakolí
De druiven worden eind september/begin oktober geoogst. In het gebied maken de caseríos, waar de vergisting traditioneel werd gedaan in vaten van eiken- of kastanjehout (kupelas), steeds meer plaats voor modern ingerichte bodegas waar de most vergist wordt in roestvrijstalen tanks.
Er wordt vooral witte Txakolí gemaakt die zich kenmerkt door zijn hoge zuurgraad en lage alcoholgraad (9,5-11,5% alc.). Witte Txakolí moet voor minimaal 80% gemaakt zijn van hondarribi zuri druiven.
Maar er mag ook rosé en rode wijn gemaakt worden van de blauwe hondarribi beltza.