Wijngebieden

Vino de la Tierra de Castilla y León
Bladeren in : Alle > Wijngebieden > V.T. Castilla y León
V.T. Castilla y León, Valladolid

Tierra de Castilla y León bestrijkt een groot grondgebied van de autonome regio Castilla y León.

Naast D.O.'s (Denominaciones de Origen) en D.O.Ca (Denominaciones de Origen Calificadas) kent de Spaanse en Europese wijnwetgeving ook Vinos de la Tierra voor kwaliteitswijn uit beschermde herkomstgebieden. De V.T. de Castilla y León bestaat sinds 2000.

De V.T.-wijnen komen net als D.O. wijnen uit afgebekende gebieden, maar de regels zijn minder streng. Zo mogen er bijvoorbeeld druivenrassen worden gebruikt die in een D.O. niet zijn toegestaan of vermeld, mogen er andere soorten wijnen of wijnen met een afwijkend (soms lager) alcoholgehalte worden gemaakt, mogen er druiven uit verschillende D.O.-gebieden in één wijn worden gebruikt of druiven uit wijngaarden die (om bureaucratische regels) net niet binnen een wijngebied liggen.

Binnen de Vino de la Tierra de Castilla y León worden wijnen met de D.O. Toro, Bierzo, Ribera del Duero, Rueda, Arribes, Arlanza, Tierra del Vino de Zamora, Cigales en Tierra de León gemaakt.

Tierra de Castilla y León bestrijkt het grondgebied van de autonome regio Castilla y León met de provincies León, Palencia, Burgos, Valladolid, Zamora, Salamanca, Avila, Segovia en Soria.

De bodem en het klimaat wisselen sterk. Over het algemeen heerst er op de Spaanse hoogvlakte een landklimaat met hete zomers, koude winters en weinig neerslag.

Het aantal toegestane druivensoorten en wijnsoorten is groot.

Door de hoge ligging van de hoogvlakte is het verschil tussen dag- en nachttemperaturen hoog. Dit bevordert de ontwikkeling van aroma's in de wijn.