Wijngebieden

Denominación de Origen Calificado Rioja (Alta)
Bladeren in : Alle > Wijngebieden > D.O.Ca. Rioja
D.O.Ca. Rioja, Rioja

Rioja is het bekendste Spaanse wijngebied en heeft sinds 1991 een «Denominación de Origen Calificada».

Rioja
Rioja is wellicht het bekendste en meest prestigieuze Spaanse wijngebied. Het kreeg als eerste Spaanse wijngebied in 1925 de D.O.-status en in 1991 werd de D.O. gepromoveerd naar de hogere categorie D.O.Ca. «Denominación de Origen Calificada», een gekwalificeerde herkomstbenaming, vanwege een bewezen consistentie en kwaliteit.
De Rioja staat internationaal vooral bekend om zijn (soepele) rode (houtgerijpte) wijnen. In de Rioja zelf zijn ook de 'jonge' rode wijnen zeer geliefd.
Midden door het Rioja gebied, waar al sinds de 2e eeuw wijn gemaakt wordt, stroomt de rivier de Ebro. Steeds meer wijnhuizen hebben eigen wijngaarden, maar veel wijnbedrijven kopen nog steeds druiven of wijn van boeren uit de omgeving of zelfs uit andere subzones.
Omdat het wijngebied wordt beschut door bergketens, heeft de Rioja een zeer mild klimaat met een bijna Mediterraan karakter.
De ca. 60.000 ha wijngaarden liggen verspreid in de provincie Alava (Baskenland) en de regio's Navarra en La Rioja op 300 (Rioja Baja) tot ruim 600 meter (Rioja Alavesa) hoogte.
De bodem bestaat in het westen vooral uit kalkhoudende klei, in het oosten uit klei.

Subzones
Het wijngebied is verdeeld in drie subzones: Rioja Alavesa in het noordwesten, Rioja Alta in het zuidwesten en Rioja Baja in het oosten. Rioja-wijn mag worden gemaakt van druiven uit alle subzones.
De ca. 60.000 hectare wijngaarden liggen verspreid in de provincie Alava en de regio's Navarra en La Rioja op 300 (Rioja Baja), op 400-500 (Rioja Alta) tot ca. 600 meter (Rioja Alavesa) hoogte. De bodem bestaat in het westen vooral uit kalkhoudende klei, in het oosten uit ijzerhoudende klei en een alluviale bodem.

Druivensoorten
De toegestane druivensoorten zijn de blauwe tempranillo, garnacha tinta, mazuelo, graciano, maturana tinta, maturana parda en monastel en de witte viura, malvasía, garnacha blanca, sauvignon blanc, chardonnay, verdejo, maturana blanca, tempranillo blanco en turruntés.
Tempranillo is de in de Rioja meest aangeplante en meest bekende, inheemse, Spaanse, blauwe druivensoort die de Koningin van de Rioja wordt genoemd, maar hij komt ook in andere Spaanse wijngebieden en daarbuiten, in Portugal, Argentinië en Californië, voor. De druif heeft een dikke schil. Het is een druif met een relatief laag zuur- en zoetgehalte. Hij levert over het algemeen elegante wijnen met een laag alcohol gehalte en een donkere kleur.

Wijnen
Er worden witte, rosé en rode (90%) Rioja-wijnen gemaakt. Witte Rioja wijnen moeten gemaakt zijn van min. 51% viura. De blauwe tempranillo vormt de basis voor de rode Rioja-wijnen. Hij wordt vaak vermengd met andere druivensoorten, zoals de mazuelo en de graciano.
Wijnen van de tempranillo zijn weinig gevoelig voor oxidatie. Ze kunnen goed (op vat en fles) rijpen zonder dat ze aan vitaliteit verliezen. Wijnen van de tempranillo kunnen ook goed jong worden gedronken omdat ze vrij zacht, soepel en fruitig zijn.

Wijnsoorten
Rioja Joven: wijn die niet of kort op hout heeft gelegen.
Rioja Crianza:wit: mag na één jaar op de markt komen en heeft min. 6 maanden houtrijping gehad.
Rioja Crianza rood; mag in het 3e jaar na de oogst op de markt komen en heeft min. één jaar op eikenhouten vaten van 225 liter gerijpt; de rest van de tijd op fles.
Rioja Reserva rood: mag in het 4e jaar na de oogst op de markt komen en heeft min. 12 maanden en 24 maanden flesrijping of andersom.
Rioja Reserva wit en rosé mogen na twee jaar verkocht worden en moeten zes maanden op vat gelegen hebben.
Rioja Gran Reserva is voorbehouden aan wijnen uit een uitzonderlijk oogstjaar. De rode wijnen mogen in het 6e jaar op de markt komen, na een houtrijping van min. 2 jaar en een flesrijping van 3 jaar.
Rioja Gran Reserva wit en rosé zijn uiterst zeldzaam. Ze morgen pas na 4 jaar verkocht worden en moeten min. 6 maanden op hout gerijpt hebben.