Wijngebieden

Bladeren in : [ Wijngebieden ]

D.O. Rueda, Valladolid, Castilla y León

Wijngebied in noordwest Spanje dat bekend is om de productie van zijn stille wijnen van de witte verdejo-druif.

Rueda
De wijngaarden waar de wijnen met de herkomstbenaming D.O. Rueda vandaan komen liggen verspreid over 72 gemeentes in de provincies Valladolid, Segovia en Avila in de regio Castilla y León in noordwest Spanje.

Klimaat
Het klimaat is continentaal met lange, koude winters, korte lentes met nachtvorst en droge, hete zomers. Deze omstandigheden dwingen de wijnstok diep de grond in te gaan op zoek naar water.

Wijngaarden
De wijngaarden liggen op 700 tot 800 meter hoogte op de hoogvlakte. Het grote verschil tussen de dag- en nachttemperaturen is essentieel voor het evenwicht tussen zoet en zuur en de aroma's in de druiven tijdens het rijpen.
De bodem is rijk aan calcium en magnesium en op sommige plaatsen aan kalksteen. De bodem bestaat uit zand met klei of rivierklei. Vooral de oppervlakte is erg stenig en laat goed vocht en lucht door.

Druiven
De voor deze streek kenmerkende druivensoort verdejo is van oorsprong Mozarabisch. Van deze witte druivensoort, de viura (macabeo), de palomino (uit Jerez), de sauvignon blanc en de chardonnay worden witte wijnen gemaakt.
Voor de productie van rode en rosé wijnen zijn er tempranillo en cabernet sauvignon aangeplant.