Wijngebieden

Denominación de Origen Arribes
Bladeren in : Alle > Wijngebieden > D.O. Arribes
D.O. Arribes, Salamanca, Castilla y León

Eeuwenoud wijngebied in Natuurpark Arribes del Duero met de juan garcía als belangrijkst en de bruñal als meest uitzonderlijk druivenras.

Arribes
Arribes is een wijngebied met een eeuwenoude wijntraditie dat sinds 1998 wordt erkend als Vino de la Tierra de Arribes del Duero en sinds 2007 als D.O. (Denominación de Origen) Arribes.
Het wijngebied ligt in het zuidwesten van de provincie Zamora en het noordwesten van de provincie Salamanca op de grens met Portugal in een lange strook langs de (wijn)rivier de Duero.
Het gebied werd in 2002 Natuurpark Las Arribes del Duero vanwege zijn ecologische waarde.

Wijngaarden
De herkomstbenaming Arribes beslaat 372 hectare wijngaarden op (zeer) kleine percelen met vooral (zeer) oude wijnstokken met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar. De stokken groeien veelal solitair, laag bij de grond. Veel wijngaarden liggen op hooggelegen terrassen tegen de helling van de Duero. Het rendement ligt laag: gemiddeld 1,5 kg druiven per wijnstok. Er zijn momenteel 342 druiventelers en 14 wijnproductiebedrijven ingeschreven bij de herkomstbenaming.

Druivensoorten
De belangrijkste druivensoort is de blauwe juan garcía (of mouratón). Daarnaast zijn de blauwe rufete, tempranillo, garnacha tinta, mencía, bastardillo chico en de (zeer zeldzame) bruñal aangeplant.
De belangrijkste witte druivensoort is de malvasía. Daarnaast zijn de verdejo en albillo toegestaan.

Klimaat
In het gebied heerst een landklimaat met een Atlantische invloed.

Bodem
De bodem is ondiep en bestaat uit zand met kwarts en graniet. Hij is onvruchtbaar met weinig organisch materiaal.
De ondergrond bestaat vooral uit leisteen en graniet.

Wijnen
In het gebied worden witte, rosé en rode wijnen gemaakt.
De witte DO-wijnen mogen van malvasía, verdejo en albillo gemaakt zijn, maar moeten van minimaal 60% malvasía gemaakt zijn.
De rosé DO-wijnen mogen van juan garcía, rufete, tempranillo, garnacha tinta, mencía, bruñal, malvasía, verdejo en albillo gemaakt zijn, maar moeten van minimaal 60% juan garcía, rufete en/of tempranillo gemaakt zijn.
De rode DO-wijnen mogen van juan garcía, rufete, tempranillo, garnacha tinta, mencía en bruñal gemaakt zijn, maar moeten van minimaal 60% juan garcía, rufete, bruñal en/of tempranillo gemaakt zijn.
De rode Crianza wijnen moeten 2 jaar hebben gerijpt, waarvan minimaal 6 maanden op eikenhouten vaten (van max. 330 liter); de Reserva wijnen 3 jaar, waarvan min. 12 maanden op eikenhouten vaten; de Gran Reserva wijnen 5 jaar, waarvan min. 24 maanden op eikenhouten vaten.