Wijnhuizen

Bodegas Luzón, Jumilla, Murcia
Denominación de Origen Jumilla + Bodegas Luzón
Bladeren in : Alle > Wijngebieden > D.O. Jumilla
Alle > Wijnhuizen > Bodegas Luzón
Eén van deze categorieën - Al deze categorieën

Producent van o.a. monastrell en petit verdot wijnen.

Bodegas Luzón
Bodegas Luzon is opgericht door families die sinds 1916 in Jumilla in de wijnbouw werkzaam waren. Na diverse uitbreidingen en moderniseringen is het bedrijf in 2006 overgenomen door de Fuertes Groep. Sindsdien is het bedrijf (sterk) uitgebreid. De wijngaarden beslaan nu 12.000 ha in Jumilla en in andere herkomstbenamingen.

Wijngaarden
De wijngaarden van Bodegas Luzón liggen o.a. op 500 tot 700 meter hoogte op het landgoed "Castillo de Luzón" en het landgoed "Montesinos".
Naast het inheemse druivenras monastrell, zijn de blauwe tempranillo, syrah, cabernet-sauvignon, merlot en petit verdot aangeplant en de witte chardonnay en macabeo.
De bodem is arm aan voedingsstoffen en kalkhoudend. De ondergrond bestaat uit kalksteen en marmer. Er valt zelden meer dan 300 mm neerslag per jaar.
Er heerst een landklimaat, ondanks de nabijheid van de Middellandse Zee.
Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de wijngaarden geconcentreerde vruchten van hoge kwaliteit voort kunnen brengen.

Petit Verdot
De bodega maakt een aparte wijn van 100% petit verdot druiven uit de eigen wijngaarden op het landgoed Castillo de Luzón. De petit verdot is een (terroirgevoelige) druivensoort die in het warme, droge Jumilla beter gedijt dan in de Franse Bordeaux en er volledig rijp kan worden. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht gaan de 25°C te boven en zorgen voor kleine, geconcentreerde druiven van hoge kwaliteit. De petit verdot is een klassieke druivensoort die tot de beste druivensoorten ter wereld gerekend wordt. Hij heeft zeer kleine druiven met een donkere, dikke, harde schillen met veel kleur en tannine. Het rendement is laag en de druif rijpt extreem laat. In de Médoc (Bordeaux) waar de druivensoort al zeer lang is aangeplant, is het risico van het verbouwen groot omdat hij er in het zeeklimaat alleen in warme jaren echt goed rijp wordt. Hij komt er dan ook slechts op zeer kleine schaal voor en wordt door weinig wijnbouwers verbouwd en slechts in kleine percentages aan rode wijn toegevoegd om de wijn meer kracht, kleur en diepgang te geven.

Vinficatie
Het wijnbedrijf beschikt over een moderne verwerkingsinstallaties en een ondergrondse opslag voor kleine eikenhouten vaten, waarvan 30% gemaakt is van Amerikaans en de rest van Frans eikenhout. De opslagruimte is uitgerust met een systeem dat de vochtigheid en de temperatuur optimaal regelt.