Wijnhuizen

Bodegas Manuel Moneva e Hijos, Almonacid de la Sierra, Zaragoza
Denominación de Origen Cariñena + Bodegas Manuel Moneva e Hijos
Bladeren in : Alle > Wijngebieden > D.O. Cariñena
Alle > Wijnhuizen > Bodegas Manuel Moneva e Hijos
Eén van deze categorieën - Al deze categorieën

Familiebedrijf dat in het beste deel van Cariñena Viña Vadina en Almonac maakt.

Beste rode Cariñena wijnen
Bodegas Manuel Moneva e Hijos is een klein Aragonees wijnbedrijf met eigen wijngaarden in Almonacid de la Sierra, het dorp waarvan gezegd wordt dat er de beste rode wijnen van de D.O. Cariñena gemaakt worden.

Familiebedrijf
Het wijnbedrijf is begin vorige eeuw opgericht door Manuel Moneva Ibáñez. Hij maakte wijn in de diep in de rots (mergel) uitgehouwen bodega. Zijn zoon Manuel Moneva Compés volgde hem op. Ook hij maakte vooral krachtige, rode wijn met een lange levensduur. De derde generatie, Manuel Moneva Muela, bouwde het bedrijf verder uit, begon met de bouw van een nieuwe, moderne verwerkingsruimte in het dorp en bracht samen met zijn zonen sinds 1988 veel veranderingen in het bedrijf aan om het bedrijf aan de eisen van deze tijd aan te passen.
Inmiddels is Manuel Moneva Muela overleden, maar zijn zonen José Manuel en Jesús (oenoloog), die de vierde generatie wijnmakers vormen, zetten het bedrijf op dezelfde voet voort.

Eigen wijngaarden
De 40 hectare eigen wijngaarden liggen verspreid over 7 percelen op gemiddeld 600 meter hoogte tegen de uitlopers van de Sierra Algairén. Hier valt meer neerslag dan in de rest van de streek en is het 's zomers wat minder heet dan in de Ebro vallei door de Cierzo, een stevige, frisse, droge wind.
De leeftijd van de wijngaarden varieert van 10 tot 90 jaar. De wijngaarden zijn beplant met garnacha tinta (13 ha), macabeo (4 ha), tempranillo (12 ha), mazuelo/cariñena (6 ha) en syrah (5 ha). De meeste wijnstokken zijn traditioneel, laag bij de grond aangeplant. De ondergrond bestaat uit mergel en klei met veel stenen. In de wijngaarden wordt milieuvriendelijk gewerkt bij de bestrijding van insecten en schimmels.
De druiven worden handmatig bij volledige rijpheid geoogst.

Vinificatie
Het wijnbedrijf bezit een moderne verwerkingsruimte in het dorp met o.a. roestvrij stalen tanks met temperatuurcontrole, zodat de wijnen koel kunnen worden vergist. In de in de berg uitgehouwen, diepe, mergelkelder rijpt de wijn rustig met een constante temperatuur en luchtvochtigheid. De rode wijnen ondergaan een volledige malolactische gisting. De witte en rosé wijnen niet om hun appelzuur en frisheid te behouden.
Voor de rijping van de wijnen gebruikt het bedrijf zowel 225 liter vaten
van Frans (70%) als van Amerikaans (30%) eikenhout.

Productie
Het bedrijf maakt en bottelt sinds 1989 moderne en traditionele, droge en zoete wijnen.