Wijnhuizen

Bodega Compañón Arrieta, Lanciego, Alava
Denominación de Origen Calificado Rioja (Alta) + El Mozo Wines
Bladeren in : Alle > Wijngebieden > D.O.Ca. Rioja
Alle > Wijnhuizen > Bodegas Compañon Arrieta
Eén van deze categorieën - Al deze categorieën

Originele traditionele wijnen gemaakt volgens de Riojaanse maceracion carbonica methode

Bodega Compañón Arrieta
Oftewel El Mozo Wines is een klein familiebedrijf met een 40-jarige geschiedenis dat zich in Lanciego in de provincie Alava bevindt en zelf wijnen maakt onder de herkomstbenaming D.O.Ca. Rioja.
De derde generatie (Itxaso Compañón met haar man Gorka Mauleón en de kleine Unai) zijn degenen die vandaag de dag het familiewijngoed leiden, nadat zij eerst elders in verschillende sectoren werkzaam waren.

Wijngaarden
Het wijnhuis bezit 9 hectare wijngaarden, verdeeld in 18 verschillende micro-percelen die alle door de (voor)ouders zijn aangepland en bewerkt. De percelen liggen verspreid over het grondgebied van Lanciego in het noorden van Rioja Alavesa op ca. 560 (tot 614) meter hoogte. De bodem bestaat uit witte kalkhoudende klei en rode kalk- en ijzerhoudende klei met veel (grote) stenen op de hoger gelegen plateau's. De bodem is in deze subzone en vooral in Lanciego armen dan in de andere subzones van de Rioja. De opbrengst is dan ook laag, maar de kwaliteit van de druiven hoog. Bijna alle wijnstokken zijn meer dan 40 jaar oud; soms zelfs ruim 70 jaar oud. De stokken zijn traditioneel gesnoeid in struikvorm. De wijngaarden worden traditioneel, duurzaam en organisch bewerkt met zo min mogelijk interactie om het milieu te beschermen en te zorgen voor een maximale kwaliteit voor de consument zonder gebruik te maken van enig chemisch product of behandeling en zijn alle ecologisch gecertificeerd.

Bodega
In 1982 heeft de familie een eigen wijnverwerkingsruimte aan de rand van het dorp tegen de berg op gebouwd en begon zelf wijn te maken. De wijn werd in bulk verkocht aan grotere wijnhuizen zoals CVNE, El Coto, Marqués de Riscal, etc. In 2010, toen Gorka en Itxaso het familiebedrijf overnamen, werd begonnen met het zelf bottelen van de wijnen onder hun eigen label "Herrigoia". De naam refereert aan het deel van Lanciego waar hun bodega staat en de meeste wijngaarden liggen. In het Baskisch betekent 'herri' stad en 'goia' betekent omhoog.

De wijnen: traditioneel en ecologisch
De wijnen (ook de houtgerijpte) worden zo natuurlijk mogelijk gemaakt, met zo min mogelijk interactie, waardoor natuurlijke, artesanale en traditionele wijnen ontstaan. Er worden geen kunstmatige gisten gebruikt, noch additieven. Doordat de wijnengaarden hoog liggen en de bodem arm, zijn de wijnen fris en hebben prachtige zuren. De wijnen worden zoveel mogelijk gemaakt door middel van de traditionele (natuurlijke) "maceracion carbonica" methode in open betonnen kuipen; dit in tegenstelling tot het kunstmatige proces van de maceracion carbonique van de Beaujolais Nouveau in gesloten tanks. De overige rode en witte wijnen ondergaan een spontane gisting in roestvrijstalen en kunststof bakken. Sommige wijnen ondergaan daarna een rijping op vaten van diverse soorten eikenhout.
De wijnen zijn ecologisch gecertificeerd.