Wijnhuizen

Bodegas Vitulia, Aranda de Duero, Burgos
Denominación de Origen Ribera del Duero + Bodegas Vitulia
Bladeren in : Alle > Wijngebieden > D.O. Ribera del Duero
Alle > Wijnhuizen > Bodegas Vitulia
Eén van deze categorieën - Al deze categorieën

Innovatief wijnhuis met oude wijngaarden die ecologisch worden bewerkt en die de kunst van het selecteren beheerst.

Bodegas Vitulia
Het wijnhuis is in 2001 opgericht in Aranda de Duero (provincie Burgos). Tot dan toe verkocht de familie Arranz de druiven aan fameuze wijnhuizen in Ribera del Duero. De familie heeft nog een oude ondergrondse wijnkelder, maar de wijnen worden nu gemaakt in een moderne verwerkingsruimte aan de rand van Aranda de Duero.

Vitulia
Vitulia is een mythologische Romeinse god; de god der hemelen die de wijngaarden bewaakt. Isacio Arranz is een liefhebber van de mythologie en wijn.
De doelstelling van de bodega is eenvoudig. Zij verzorgt haar wijngaarden tot in de puntjes, bepaalt het ideale moment van (handmatig) oogsten met regelmatige analyses van de druiven in het eigen laboratorium, oogst de druiven in kleine bakken, selecteert de druiven bij binnenkomst in de bodega én verwerkt ze zorgvuldig om excellente wijnen te kunnen maken in de goed uitgeruste bodega.

Wijngaarden
De bodega bezit 80 hectare eigen wijngaarden in de D.O. Ribera del Duero. De wijngaarden zijn vooral beplant met de blauwe tinta del pais (tempranillo) en daarnaast met merlot (2 ha) en cabernet sauvignon (3 ha), en de witte, zeldzame, inheemse albillo mayor (6,5 ha) en de tempranillo blanca. Een deel van de tinta del pais wijnstokken heeft de phylloxera ramp in 1902 in de streek overleefd. Een deel van de albillo mayor wijnstokken is ook ruim 100 jaar oud.

Klimaat
Het gebied kent een streng landklimaat met gem. 16 vorstvrije weken per jaar. Het kan hier 's zomers ruim 40° C en 's winters -15° C worden. Tijdens het rijpen van de druiven worden hete dagen afgewisseld met koude nachten. Hierdoor rijpen de druiven langzaam en wordt de vorming van kleurstof en aroma's bevorderd.

Ecologisch
De 80 hectare eigen wijngaarden worden volledig ecologisch bewerkt, zonder gebruik van chemicalien en insecticiden, maar zijn niet als zodanig gecertificeerd.

Verwerking
De met de hand, in 10 kg bakken, selectief geoogste druiven worden voor de verwerking gekoeld. Daarna worden de druiven geselecteerd op een selectietafel, waar alle niet perfecte druiven worden verwijderd. Daarna worden de druiven ontsteeld en overgebracht naar de gistingstanks of houten vaten. Voor de rijping van de wijnen worden vaten van 70% Frans en 30% Amerikaans eikenhout gebruikt.

D.O. Ribera del Duero of Vino de la Tierra de Castilla y León
De rode wijnen van dit huis mogen verkocht worden met D.O. Ribera del Duero. De witte en mousserende (witte) wijnen mogen alleen verkocht worden als Vino de la Tierra de Castilla y León. De witte albillo mayor is waarschijnlijk de oudste druivensoort in het gebied en mag wel (mede) gebruikt worden om rode wijn te maken, maar er mag geen witte D.O. Ribera del Duero wijn van gemaakt worden. Dit heeft niets te maken met kwaliteit maar met regelgeving.

Belangrijkste druivensoorten
De albillo mayor is een zeldzame, inheemse, witte druivensoort die (alleen) voorkomt in de Duero-vallei en met name in de provincie Burgos. Hij wordt in de 16e eeuw voor het eerst vermeld. Het is geen synoniem voor de albillo real (ander DNA). Uit een Spaans onderzoek in 2012 (Rioja) is gebleken dat de albillo mayor en de blauwe benedicto de 'ouders' van de blauwe tempranillo zijn.
De tempranillo is de meest bekende Spaanse, blauwe druivensoort. Hij komt in diverse Spaanse wijngebieden, maar ook daarbuiten voor. De druif heeft een dikke schil en een relatief laag zuur- en zoetgehalte. Wijnen van de tempranillo kunnen goed rijpen, maar ook goed jong worden gedronken omdat ze vrij zacht, soepel en fruitig zijn.