Wijnhuizen

Marsilea Bodegas & Viñedos, Sinarcas, Valencia
Denominación de Origen Valencia + Enológica del Oleana CB
Bladeren in : Alle > Wijngebieden > D.O. Valencia
Alle > Wijnhuizen > Bodegas Marsilea
Eén van deze categorieën - Al deze categorieën

Innovatief wijnbedrijf dat volledig ecologisch werkt

Marsilea Vinos
Het wijnhuis is in 2001 opgericht door de gedreven wijnboer en innovatieve oenoloog Sebastian Mancebo.Tot dan toe werkte hij na zijn opleiding als oenoloog en wijnmaker voor andere wijnhuizen onder de naam Enológica Oleana. Oleana is de oude, Latijnse naam van de Magro rivier die dichtbij zijn wijngaarden stroomt. Ook nu werkt hij nog als adviserend oenoloog. Hij maakt witte, rosé en rode wijnen van druiven uit zijn eigen wijngaarden in Sinarcas in Alto Turia binnen de landstreek Utiel Requena. Hij houdt het hele proces van de bewerking van de wijngaarden, oogst, verwerking, opvoeding, botteling tot de verkoop in eigen hand. Hij is geen vriend van houtrijping.

Hooggelegen wijngaarden
Sebastian beschikt over ruim 60 ha wijngaarden verdeeld over 12 landgoederen en 35 percelen met een grote verscheidenheid aan bodem soorten en ligging. Zij zijn beplant met de blauwe bobal (41 ha), tempranillo (10,5 ha), syrah (3 ha) en merlot (2,5 ha) en de witte gewürztraminer (2 ha) en verdejo (2 ha). De bobal is aangeplant volgens de traditionele 'en vaso' methode (lage struikvorm) en wordt met de hand geoogst. De overige druivensoorten zijn 'en espaldera' (draadgeleid) gesnoeid en kunnen machinaal geoogst worden. De wijngaarden liggen op 850 tot ruim 1000 meter hoogte.
Het rendement is beperkt door de hoogte waarop de wijngaarden liggen, de daardoor voorkomende nachtvorst in het voorjaar - die ook dit jaar (2017) weer grote schade heeft aangericht (30-40% opbrengst) - doordat hij zijn wijngaarden volledig ecologisch bewerkt en zijn wijngaarden niet bevloeit.
Het gebied kent een streng landklimaat. Het kan hier 's zomers 40° C en 's winters -15° C worden, waardoor deze streek zich goed leent voor ecologische landbouw. Tijdens het rijpen van de druiven worden hete dagen afgewisseld met koude nachten. Hierdoor rijpen de druiven langzaam, wordt de vorming van kleurstof en aroma's bevorderd en blijft het alcohol percentage relatief laag.

Blauwe Bobal
De meest aangeplante druivensoort is een blauwe bobal die zijn oorsprong vindt in de 15e eeuw in dit gebied (Valencia). De naam komt van het Latijnse bovale, de vorm van de kop van een stier. Hij komt vrijwel alleen in de Levante voor. Hij heeft een harde schil en is goed bestand tegen vorst, hitte en ziektes. Hij bevat behoorlijk veel zuren, kleur, tannines en resveratrol (polyfenol). Bij deze druivensoort is de gebruikte kloon van groot belang. In de tijd van de bulkwijnen zijn er klonen ontwikkeld die zorgen voor veel gewicht (grote druiven) maar de kwaliteit van de wijn niet ten goede komen.

Ecologische wijnen
De wijnen van Marsilea zijn ecologisch gecertificeerd door het Comité Agricultura Ecológica en als Spaanse Eco-wijn, maar Sebastian werkt niet - zoals de meeste bedrijven - alleen in de wijngaarden ecologisch zonder compromissen. Hij werkt ook in het wijnbedrijf volledig ecologisch. Insecticiden en chemicaliën zijn taboe. De wijnen gisten met hun eigen gisten(eerste gisting) en bacteriën (tweede gisting) en de wijnen worden veganistisch geklaard, d.w.z. met bentoniet of plantaardige proteïen.

Marsilea: klavertje vier
De naam van de wijn is ontleend aan het klavertje vier dat hier in de bedding van de rivier de Magro (of Oleana, zoals hij vroeger genoemd werd) voorkomt. Aan deze rivier dankt het gebied zijn vruchtbare bodem.

Valencia en/of Utiel-Requena
Noch het bedrijf noch de wijnen zijn ingeschreven in de D.O. Utiel-Requena en alleen de Premier komt nog op de markt met D.O. Valencia. Dit is een persoonlijke beslissing van Sebastian. Hij vindt dat niet de D.O. garant moet staan voor de kwaliteit van de wijnen maar de wijnproducent zelf.

Botrytis Cinerea
In 2015 werd een wijngaard (2 ha) met gewürztraminer door bijzondere klimatologische omstandigheden 'getroffen' door de schimmel die edele rotting veroorzaakt. Sebastian zou Sebastian niet zijn, als hij daarvan geen gebruik heeft weten te maken door er (eenmalig?) in een beperkte hoeveelheid een mooie, uitzonderlijke wijn met de naam Blanc-Quet van heeft weten te maken die hij in het voorjaar van 2017 op de markt heeft gebracht. Hij is gebotteld in een bijzondere fles omdat het ook een - zeker voor Spanje en Valencia - bijzondere wijn is.