Wijnhuizen

Bodegas Ermita del Conde, Coruña del Conde, Burgos
Vino de la Tierra de Castilla y León + Bodegas Ermita del Conde
Bladeren in : Alle > Wijngebieden > V.T. Castilla y León
Alle > Wijnhuizen > Bodegas Ermita del Conde
Eén van deze categorieën - Al deze categorieën

Traditie en vernieuwing: uitzonderlijke kwaliteit

Bodegas Ermita del Conde
Het wijnhuis is in 2006 in Coruña del Conde in de provincie Burgos opgericht door Marta Gomendio. De naam is ontleend aan een kleine Romaanse kapel (Ermita del Santo Cristo; begin 12e eeuw) naast het wijnhuis. Het gebied kent een lange wijnbouwtraditie.

Traditie en vernieuwing
Marta heeft het potentieel van de hooggelegen, oude wijngaarden en de unieke terroir onderkend en een ultramodern wijnhuis ontworpen dat de mogelijkheid biedt evenwichtige, langlevende, frisse en levendige 'berg'wijnen te maken.

Hooggelegen wijngaarden
Marta heeft 16 hectare kleine, verspreid liggende, soms verwaarloosde en verlaten, eeuwenoude wijngaarden met inheemse druivensoorten gekocht en in ere hersteld. Zij zijn hoofdzakelijk beplant met de blauwe tinto fino (oftewel tempranillo), maar ook met de zeldzame, witte albillo mayor. Het rendement van deze oude pre-phylloxera stokken ligt extreem laag. Daarnaast heeft zij de controle over 7 hectare jongere wijngaarden waarop naast tempranillo ook merlot is aangeplant.
De wijngaarden liggen op de grens van het D.O.-wijngebied Ribera del Duero op 850 tot 1.000 meter hoogte. De wijnstokken groeien in struikvorm, laag bij de grond op kleine percelen, meestal op hellend terrein. De bodem is gevarieerd en bestaat deels uit kalkrijke, arme grond met en een zanderige ondergrond. Er heerst een streng landklimaat. In de wijngaarden wordt zij aan zij gewerkt met de ervaren plaatselijke wijnboeren. De wijngaarden worden volledig organisch bewerkt, zonder gebruik te maken van chemicaliën of kunstmest.

Wijnmaker
Pedro Balda is de jonge wijnmaker. Hij komt uit een wijnbouwersfamilie. Zijn hele leven draait om wijngaarden en wijn. Na zijn studie landbouwkunde (Catalonië), heeft hij een licentiaat in de oenologie behaald (Universiteit Rioja). Hij begon zijn carrière in het buitenland bij enkele toonaangevende wijngoederen voor hij bij Ermita del Conde kwam. Vanaf de eerste wijn zijn meer dan 90 punten in de bekende Spaanse Peñin-gids ("Een echte ontdekking") behaald. En Jancis Robinson gaf de witte Albillo 2011 in maart 2015 17 van de 20 punten.

Wijn maken
De druiven worden met de hand geoogst in bakken van 18 kg. Voor de verwerking worden ze gekoeld in koelkamers. Daarna worden de druiven dubbel geselecteerd (trossen en druiven) op een lopende band en op een trillende selectietafel om ervoor te zorgen dat alleen druiven in een perfecte staat verwerkt worden. Gebruik makend van de zwaartekracht worden de druiven overgebracht naar de gistingstanks.In de kleine roestvrijstalen en betonnen gistingstanks kunnen de druiven van alle percelen apart verwerkt worden en kunnen de kenmerken van elke terroir behouden blijven. Er worden witte en rode wijnen gemaakt. De wijnen gisten spontaan met de eigen gisten die op de druiven aanwezig zijn. De natuur gaat zijn gang. Voor 1970 (de intrede van gedroogde gistcellen) was dit de normale werkwijze.

Foudres en barricas
Voor de malolactische gisting en het rijpen van de wijn gebruikt Ermita del Conde (vooral Franse) eikenhouten vaten met verschillende inhoud van 'barricas' (225 liter) tot 'foudres' (2500 - 3000 liter). Zowel aan het einde van de alcoholische gisting als tijdens de malolactische gisting worden bâtonnages toegepast; d.w.z. dat de fijne droesem regelmatig opgeroerd wordt.