Wijnhuizen

Bodegas Perica, San Asensio, Rioja (Alta)
Denominación de Origen Calificado Rioja (Alta) + Bodegas Perica
Bladeren in : Alle > Wijngebieden > D.O.Ca. Rioja
Alle > Wijnhuizen > Bodegas Perica
Eén van deze categorieën - Al deze categorieën

Familiewijnbedrijf sinds 1912 met eigen wijngaarden in het centrum van Rioja Alta

Bodegas Perica
Een traditioneel familiebedrijf dat in 1912 is opgericht door Don Juan García in het centrum van de subzone Rioja Alta. Het wijnhuis bezit ruim 140 hectare eigen wijngaarden - met wijnstokken tot ruim 60 jaar oud - in de beste delen van Rioja Alta met een kalkhoudende bodem rondom de bodega in San Asensio. Zo kan Perica de totale productie volledig controleren. Het begint bij het vakkundig en respectvol verzorgen van de wijngaarden om op het juiste moment de best mogelijke kwaliteit druiven - de basis van de wijn - te kunnen oogsten.

Druiven
De 140 hectare eigen wijngaarden in Rioja Alta zijn beplant met de druivensoorten: (blauw) tempranillo, garnacha tinta, graciano, mazuelo, (wit) viura, malvasía, chardonnay en verdejo.
De druiven worden met de hand selectief geoogst in bakken van 10 kg en snel en zorgvuldig vervoerd naar de centraal tussen de wijngaarden gelegen verwerkingsruimte in San Asensio.

Perica
De naam van de bodega is de koosnaam van Don David García, de zoon van de grondlegger. De grondlegger, Don Juan García, verkocht de wijn vooral plaatselijk en in de omliggende dorpen. Zijn zoon Don David García bouwde de bodega in het dorp en schreef zich in 1950 in bij de D.O. (herkomstbenaming) Rioja.
Nu staat de derde generatie - de zonen van Perica - aan de leiding. Zij hebben recent belangrijke bouwkundige verbeteringen doorgevoerd en de allernieuwste technologieën en verwerkingsprocessen ingevoerd.

La Olagosa
De naam van de klassieke houtgerijpte wijnen is ontleend aan de naam van de belangrijkste wijngaard La Olagosa (34 ha beplant met tempranillo en viura) bij San Asensio.

6cepas6
Naast de klassieke wijnen maakt het wijnbedrijf ook moderne Rioja wijnen, met veel aandacht voor de druiven (van oud(st)e wijnstokken) en een relatief korte houtrijping.

Bodega
De bodega met 5.500 m2 is bestemd voor het maken en rustig laten rijpen van de wijnen op een constante temperatuur. De ruimte is gevuld met tinas (6.500 litervaten van Allier eikenhout), 3.500 barricas (wijnvaten van 225 liter) van Frans, Amerikaans en Oosteuropees eikenhout en grote metalen wijnflesrekken voor de flesrijping.
De bodega maakt jonge en houtgerijpte wijnen, traditionele Rioja's en Vinos de Autor en zelfs een Cava.