Wijnhuizen

Bodega Gorosti, Deba, Guipúzcoa, Baskenland
Denominación de Origen Getariako Txakolina + Bodega Gorosti
Bladeren in : Alle > Wijngebieden > D.O. Getariako Txakolina
Alle > Wijnhuizen > Bodega Gorosti
Eén van deze categorieën - Al deze categorieën

Klein dynamisch wijnhuis dat een traditionele, fruitige, tintelende, frisse, witte txakolí de Getaria maakt.

Bodega Gorosti
De bodega is van de familie Etxabe-Etxaniz. Juan Mari Etxabe is de vierde generatie txakolí-producenten. Zijn voorouders maakten niet alleen txakolí, maar ook houten wijnvaten. Van jongs af aan leeft hij tussen de wijngaarden en de txakolí. Hij komt van de caserío Gorosti in het gehucht San Miguel in Zumaia (Gizupkoa), waar zijn vader en grootvader txakolí maakten van druiven uit de eigen wijngaarden en die van de buren. Op 2 ha percelen staan wijnstokken van bijna 100 jaar oud. Zijn vrouw Isabel Etxaniz komt ook uit Zumaia.

D.O. Getariako Txakolina
Om opgenomen te kunnen worden in de D.O. Getariako Txakolina moesten zij een bodega met meer wijngaarden hebben. Dus zochten zij geschikte grond en vonden die in het gehucht Elorriaga in de gemeente Itziar-Deba naast Zumaia. In 2008 plantten Juan Mª Etxabe en zijn vrouw Isabel er wijnstokken aan op een steile, zuidelijke helling in het in 2010 uitgeroepen Geoparque Natural del Flysch en bouwde er een modern ingerichte bodega met de nodige voorzieningen bij. In 2011 vond daar de eerste oogst en verwerking plaats en in 2012 werd de eerste txakolí met de D.O. Getariako Txakolina op de markt gebracht: de Flysch Txakolina.

Flysch
Flysch is de naam van de vertikale, sedimentaire rotsmassa aan de kust die wordt gevormd door een laag zandsteen bedekt met een laag leisteen. Het product van hun werk, de txakolí ontleend zijn naam aan deze Flysch-ondergrond.

Wijngaarden
Naast de 2,5 ha eigen wijngaarden, hebben ze nog ruim 2ha wijngaarden van buren in gebruik. Al het werk in de steile wijngaarden wordt met de hand door de vier familieleden verricht. De wijnstokken zijn in de in dit gebied traditionele pergola-vorm hoog boven de grond gesnoeid vanwege het vochtige zeeklimaat nabij de Atlantische kust. De wijngaarden liggen op zuidelijke (zonbeschenen) hellingen met voldoende luchtstroming en een goed vochtdoorlatende bodem.

Wijnproductie
Begin oktober wordt selectief met de hand geoogst in bakken van 15 kg om beschadiging van de druiven te voorkomen en ervoor te zorgen dat de druiven in perfecte staat kunnen worden verwerkt. In de verwerkingsruimte wordt de most koel (14°) vergist in roestvrijstalen tanks. Vervolgens rijpt de wijn op het bezinksel. De kooldioxide die bij de vergisting vrijgekomen is voorkomt oxidatie en geeft de wijn zijn kenmerkende, mousserende belletjes. De wijn wordt niet overgestoken en gefilterd bij het bottelen in de traditionele, groene Elzas flessen.

Txakolí de Getaria
De familie maakt een excellente, traditionele, witte Txakolí (de Getaria) met een hoge zuurgraad, een lage alcoholgraad (11% alc.) en tintelende frisheid van 90% hondarribi zuri en 10% hondarribi zuri zerratia.
De totale jaarlijkse productie bedraagt maximaal 30.000 liter per jaar, maar in 2013 kon slechts 10.000 liter worden gemaakt door de geringe opbrengst door het koude, natte voorjaar en de gevolgen daarvan.