Wijnhuizen

Rodríguez Sanzo, Valladolid, Castilla y León
Vino de la Tierra de Castilla y León + Rodriguez Sanzo
Bladeren in : Alle > Wijngebieden > V.T. Castilla y León
Alle > Wijnhuizen > Rodríguez Sanzo
Eén van deze categorieën - Al deze categorieën

Een wijnbedrijf van de oenoloog Javier Rodríguez Sanzo dat in microbodegas in diverse herkomstgebieden kwaliteitswijn maakt.

Een wijnbedrijf in Valladolid met wijngaarden in 7 wijnherkomstgebieden (w.o. Rueda, Ribera del Duero, Toro). Aan het hoofd staat de Spaanse oenoloog Javier Rodríguez Sanzo met zijn vrouw. Hij is een nazaat van Pedro León (zijn overgrootvader) uit Navarra die de eerste wijngaarden aanlegde in Nava del Rey (Rueda) en ook de familie van zijn moeder had wijngaarden in Rueda.

Vanaf 2003 maakt Javier zijn eigen kwaliteitswijnen van o.a. verdejo en tempranillo druiven uit 80 ha eigen wijngaarden en uit wijngaarden die hij controleert en waarvan de druiven onder zijn supervisie worden geoogst. Hij bottelt rode, rosé en witte stille en halfmousserende wijnen en niet alleen in Toro, Ribera del Duero, Rueda en Bierzo (Castilla y León), maar ook in Douro (Portugal) Priorato en La Rioja.

Javier studeerde o.a. in Valladolid en de Rioja en werkte in Arribes met de druivensoort juan garcía en bij een groot wijnbedrijf in de Rioja, maar hij zette zijn eigen bedrijf op in Valladolid om op meer plaatsen zijn 'eigen' wijn te (kunnen) maken.

Een veelzijdig man die in 2011 besloot de eerste Spaanse Frizzante te maken (volgens de Charmat methode) van de verdejo (druif) en daarna een rosé en rode Frizzante van de tempranillo (uit Toro). Omdat binnen de regelgeving van de D.O. Toro en Rueda geen wijnen met slechts 9,5 of 10% alcohol gemaakt mogen worden, hebben de Frizzantes de V.T. (Vino de la Tierra de) Castilla y León als herkomstbenaming.

Javier maakt ook een rode T Sanzo 3 tempranillos van tempranillo uit Toro, Ribera del Duero en Rueda met 12 maanden rijping op kleine (225 liter) vaten van Frans eikenhout. Omdat de tempranillos uit verschillende delen van Castilla y León komen is deze wijn ook onder de V.T. Castilla y León op de markt gebracht.
De houten vaten least hij om niet in de verleiding te worden gebracht de vaten langer dan 3 jaar te gebruiken.

Hij werkt biodynamisch voor zover bewezen effectief en meestal met natuurlijke gisten. Maar hij is niet bio(dynamisch) omdat bio in de mode is, maar omdat hij heeft vastgesteld dat het werkt en dat hij daardoor betere wijn kan maken.
Op 16 de december 2013 is Rodríguez Sanzo door de gids Vivir el Vino uitgeroepen tot Mejor Bodega del Año (Beste Bodega van het jaar 2014).