Wijnhuizen

Bodegas Alodia, Adahuesca, Huesca, Aragón
Denominación de Origen Somontano + Bodegas Alodia
Bladeren in : Alle > Wijngebieden > D.O. Somontano
Alle > Wijnhuizen > Bodegas Alodia
Eén van deze categorieën - Al deze categorieën

Een wijnbedrijf waar traditie en vernieuwing perfect samengaan en originele kwaliteitswijnen gemaakt worden.

Biologisch, maar zonder certificaat
Sergio Labata werkt zowel in de wijngaard als bij de verwerking volledig biologisch (oftewel ecologisch), maar zoals veel kleine(re) wijnboeren werkt hij zonder certificaat. De eisen vragen teveel tijd (en bureaucratie) en (te) veel geld gezien zijn beperkte productie (40.000 flessen per jaar).

Traditie en vernieuwing
Alodia heeft oude wijngaarden beplant met plaatselijke, verwaarloosde en bijna verdwenen druivenrassen, zoals alcañón, parraleta en moristel, maar ook met garnacha tinta, garnacha blanca en macabeo. Daarnaast zijn ook syrah, cabernet en chardonnay aangeplant. Crucelós, El Treviño, Roselles en El Carrascal zijn de namen van de wijngaarden die Alodia bewerkt met een zeer laag rendement. Het land is van vader op zoon overgegaan. Sergio bewerkt de wijngaarden traditioneel, volgens de grondbeginselen van de ecologische landbouw: middels organische bemesting, mechanische en handmatige bewerking van de bodem en zonder gebruik van chemicaliën.
In de bodega maakt hij gebruik van de beste be- en verwerkingsmethodes die door nieuwe technieken en studies mogelijk zijn om wijnen met karakter en een maximale kwaliteit te maken die gekenmerkt worden door de bodem en de druivensoort.

Wijngaarden en druivensoorten
In de 14 hectare wijngaarden zijn de (drie soorten) alcañón, parraleta, moristel, garnacha tinta, garnacha blanca, syrah, cabernet, macabeo en chardonnay aangeplant.
Alcañón is de meest vergeten, plaatselijke druivensoort; bijna uitgestorven, eigenaardig. Er zijn drie verschillende soorten alcañón; twee ervan zijn wit (goudgeel), de derde is lichtgekleurd (alcañón royo).
Parraleta is ook een unieke, lang verontachtzaamde, ook bijna verdwenen, blauwe druivensoort. Hij is niet gemakkelijk te verbouwen. Hij is zeer gevoelig en moet veelvuldig en secuur worden bewerkt en gesnoeid.
De moristel is een vrij onbekende, zeer oude, Aragonese, blauwe druivensoort, maar komt wat meer voor. Hij kan dieprode wijnen opleveren die vaak gemengd worden met wijnen van andere druivensoorten.
De macabeo is eveneens een van oorsprong Aragonese druivensoort; de garnacha blanca en tinta Spaans. De syrah en cabernet sauvignon zijn van oorsprong Frans druivensoorten die goede resultaten kunnen opleveren in het hooggelegen Somontano.

Orginele kwaliteitswijnen
De bodega (verwerkingsruimte) in Adahuesca is modern ingericht en heeft 115 'barricas' (vaten van 225 liter) van Frans en Amerikaans eiken.
Sergio Labata is erin geslaagd van de (drie soorten) alcañón een originele, witte wijn te maken. Van de moristel en de parraleta maakt hij diep gekleurde, rode wijnen met een hoog tanninegehalte en een juiste zuurgraad, waardoor ze (een korte) vatrijping en tijd nodig hebben om op dronk te komen en waardoor ze zeer goed kunnen ouderen.
Naast deze wijnen (met de naam Alodia) van de zeldzame Aragonese druivensoorten, maakt Sergio ook een mousserende brut nature volgens de traditionele methode (met de naam Luxuria) en een rosé en rode wijn (met de naam Orache).

Perswijn (Gerard Reijmer) nr. 2-2013; Somontano: Alodia: "Hij werkt zowel in de wijngaard als in de kelder volledig biologisch... Zijn wijnen zijn inderdaad anders dan anders: fris, kruidig, spannend en zeer de moeite waard. "