Wijnhuizen

Bodegas Peique, Valtuille de Abajo, León
Denominación de Origen Bierzo
Bladeren in : Alle > Wijngebieden > D.O. Bierzo

Familiebedrijf dat klasse-wijnen maakt van de blauwe mencia uit oude wijngaarden

Familie Peique
Bodegas Peique bestaat uit een aantal leden van de familie Peique. Samen verbouwen zij de druiven en maken de wijn. Hun wortels liggen in El Bierzo. De wijngaarden zijn al lang hun eigendom en ze maken al drie generaties lang wijn.
Een deel van de wijngaarden is aangelegd door grootvader Ramón Valle. Vader Luis is wijnbouwer. Zoon Jorge is oenoloog, zoon Luis verzorgt de wijngaarden, dochter Mar de administratie en schoonzoon Luis de directie en de verkoop.

Bodega
In 1999 is begonnen met de bouw van een modern wijnbedrijf in het wijndorp Valtuille de Abajo tussen de oude wijngaarden. Het gebouw is aangepast aan de omgeving. Vanaf 2001 worden de wijnen hier gemaakt. Intussen is het bedrijfsgebouw alweer meermalen uitgebreid en aangepast.

(Zeer) oude wijngaarden
Het wijnbedrijf bewerkt op dit moment 40 ha. wijngaarden, verdeeld over 45 percelen. Zij zijn voor 90% beplant met de blauwe Mencía en verder met de witte Godello en Doña Blanca. De mencia-wijnstokken zijn gemiddeld 65 jaar oud. Ze zijn traditioneel, laag bij de grond in goblet aangeplant. De opbrengst ligt tussen 1½ en 2 kilo druiven per wijnstok. De Godello-wijnstokken zijn ruim 60 jaar oud.
De wijngaarden liggen op 450 tot 750 meter hoogte op zuidelijke hellingen met een bodem van kalkhoudende klei en leisteen, in een deel van El Bierzo met een microklimaat dat zachter en vochtiger is dan het heersende landklimaat, waardoor er wijnen met Atlantische en Mediterrane kenmerken gemaakt kunnen worden. De wijngaarden worden niet bevloeid.
De druiven worden verbouwd met respect voor de natuur en bij volledige rijpheid bij droog weer met de hand geoogst in kleine bakken (15/20 kg). Bij binnenkomst in het bedrijf worden de druiven nogmaals streng geselecteerd. Alleen de gezonde druiven worden verwerkt.

Druiven
De mencía druif wordt slechts op twee plaatsen op de wereld verbouwd. El Bierzo is er één van en wordt daarom wel het koninkrijk van de mencía genoemd. De mencía is geen regionale variant van de Franse druivensoort cabernet franc die vooral in de Bordeaux voorkomt. Volgens onderzoek zou hij identiek zijn aan de jaen (Dâo, Portugal), volgens anderen zou hij meegebracht zijn door pelgrim op weg naar Santiago de Compostela.

Wijnen
De familie Peique streeft ernaar wijnen met een eigen karakter en de typische kenmerken van de mencía te maken.
Naast een witte Godello en rosé worden er vooral (jonge) rode en houtgerijpte mencía-wijnen gemaakt.