Wijnhuizen

Bodegas Arribes del Duero, Aldeadávila de la Ribera, Salamanca
Denominación de Origen Arribes + Bodegas Arribes del Duero
Bladeren in : Alle > Wijngebieden > D.O. Arribes
Alle > Wijnhuizen > Bodegas Arribes del Duero
Eén van deze categorieën - Al deze categorieën

Wijnbedrijf in ecologisch natuurpark dat van juan garcía, rufete en bruñal bijzondere wijnen en van de manzanilla virgen extra olijfolie maakt.

Kleingrondbezit
Dit cooperatieve bedrijf is in 1993 opgericht. De leden bevinden zich in de gemeenten Adeadávila de la Ribera, Corporario, Masueco, Pereña en Villarino de los Aires en hebben in totaal 103 hectare wijngaarden in bezit.

Wijngaarden
De wijngaarden zijn beplant met stokken die 50 tot ruim 100 jaar oud zijn. Zij liggen op hoge terrassen op de steile hellingen van de rivier de Duero met ondergronden van leisteen en graniet.

Druivensoorten
De belangrijkste druivensoort is de inheemse, blauwe juan garcía (of mouratón) (80%). Daarnaast zijn de blauwe tempranillo, rufete, (de zeldzame, eeuwenoude) bruñal en de witte malvasía aangeplant.

Wijnproductie
De druiven worden bij optimale rijpheid in kleine bakken van 20 kg. geoogst en vergist in temperatuurgecontroleerde roestvrij stalen tanks in de verwerkingruimtes.
Van de blauwe druiven worden jonge rosé en rode wijnen gemaakt, maar ook houtgerijpte crianza- en reserva- wijnen.
Van de witte druiven wordt vooral jonge witte wijn gemaakt.

Kwaliteit
De bodega werkt hard aan het verbeteren van de kwaliteit van de wijnen.
Voor de houtrijping beschikt het bedrijf over 500 kleine vaten (barricas van 225 liter) van vooral Frans eikenhout.

Vermelding
Elsevier: 5 december 2015. De Beste (65) wijnen 2015. Stevig rood onder de 10 euro: "Slank, karaktervol, zachtfruitig rood met bescheiden wat hout. Eentje van de zeldzame druif rufete uit een 100 jaar oude wijngaard, de ander van juan garcía, uit een ruim 80 jaar oude wijngaard op de steile hellingen van de Duero."- Nicolaas Klei

Olijfboomgaarden
Door het microklimaat kunnen in dit natuurgebied al eeuwenlang naast wijndruiven en amandelen, olijven worden geteeld. Door de droogte, de olijvensoort en de hoge leeftijd van de bomen ligt het rendement laag. Voor één liter 'virgen extra' olijfolie zijn 6 tot 8 kilo olijven nodig.

Olijven
De olijfboomgaarden in Arribes del Duero zijn eeuwenoud. Ze staan op terrassen op de steile oevers van de Duero. De olijvensoort is de plaatselijke manzanilla cacereña. De oogst gebeurt selectief met de hand bij optimale rijpheid. De olijven worden dezelfde dag verwerkt in de olijfoliemolen (Almazara) van Aldeadávila de la Ribera. Na het verwijderen van takjes en blaadjes, zijn de olijven gewassen en gemalen tot een pasta, waaruit de olie gewonnen is.

Olijfolie virgen extra
De kwaliteit is virgen extra, d.w.z. eenmaal mechanisch geperst zonder hitte of chemische toevoeging en de olie bevat minder dan 1% zuur.