Bodegas Compañón Arrieta

Familiebedrijf in Lanciego, Rioja Alavesa, dat natuurlijke, traditionele, ecologische wijnen maakt.

Familiebedrijf
Bodegas Compañón Arrieta (oftewel El Mozo Wines) is een klein familiebedrijf in Lanciego in het noorden van Rioja Alavesa met een 40-jarige geschiedenis dat zelf wijnen maakt en bottelt onder de herkomstbenaming D.O.Ca. Rioja. De 3e generatie (Itxaso Compañón en haar man Gorka Mauleón) zijn degenen die nu het familiewijngoed leiden, nadat zij eerst elders in verschillende sectoren werkzaam waren.

afbeelding logo El Mozo Wines
Logo Bodega

Wijngaarden
Het wijnhuis bezit 9 hectare wijngaarden, verdeeld in 18 verschillende micro-percelen die alle door de (voor)ouders van Itxaso en Gorka zijn aangepland en bewerkt. De percelen liggen verspreid over de gemeente Lanciego (provincie Alava, regio Baskenland) op 560 (tot 614) meter hoogte. De bodem bestaat uit witte kalkhoudende en rode kalk- en ijzerhoudende klei met veel (grote) stenen, vooral op de hoger gelegen plateau's. De bodem is in deze subzone en vooral in Lanciego armen dan in de andere subzones van de Rioja. De opbrengst is laag, maar de kwaliteit van de druiven hoog. Bijna alle wijnstokken zijn meer dan 40 jaar en soms zelfs ruim 70 jaar oud. Ze zijn traditioneel in struikvorm gesnoeid. Itxaso en Gorka willen het milieu beschermen en wijnen met een maximale kwaliteit maken. Daarom worden de wijngaarden traditioneel, duurzaam en organisch bewerkt (zonder gebruik te maken van enig chemisch product of behandeling en met zo min mogelijk interactie). De wijngaarden zijn alle ecologisch gecertificeerd (Consejo de agricultura y alimentación ecológica de Euskadi). Zij zijn beplant met de: (blauwe) tempranillo en garnacha tinta en de (witte) viura, malvasía riojana en turruntés.

Wijnhuis
In 1982 bouwde de familie een eigen verwerkingsruimte aan de rand van het dorp tegen de berg en begon zelf jonge, rode wijn te maken. De wijn werd in bulk verkocht aan grotere wijnhuizen zoals CVNE, El Coto en Marqués de Riscal. Toen Gorka en Itxaso het familiebedrijf in 2010 overnamen, begonnen zij hun rode en witte wijnen zelf te bottelen onder het label Herrigoia. De naam refereert aan het deel van Lanciego waar hun bodega staat en waar de meeste wijngaarden liggen. In het Baskisch betekent 'herri' stad en 'goia' betekent omhoog. Later brachten ze de rode Malaspiedras en de wijngaardwijnen El cosmonauta y el viaje en el tiempo (clarete) en El cosmonauta en el barranco de agua (wit) op de markt.

Natuurlijke, traditionele, (gecertificeerd) ecologische wijnen
Alle wijnen worden zo natuurlijk mogelijk gemaakt van plaatselijke druivensoorten met zo min mogelijk interactie, waardoor natuurlijke, artesanale en traditionele wijnen ontstaan. Er worden geen kunstmatige gisten noch additieven gebruikt. De wijn wordt zoveel mogelijk gemaakt door middel van de traditionele (natuurlijke) maceracion carbonica methode in de traditionele, open betonnen kuipen (lagos) met een spontane gisting; dit in tegenstelling tot het kunstmatige proces van de maceracion carbonique van o.a. de Beaujolais Nouveau wijnen die plaatsvindt in gesloten roestvrijstalen tanks onder toevoeging van extra koolzuurgas. Deze gistingsmethode wordt van oudsher in Rioja Alavesa gebruikt en was tot 1800 zelfs de enige techniek die in de Rioja gebruikt werd. Hele druiventrossen worden in de twee grote open, betonnen kuipen (lagos) gestort. In deze lagos vindt de "magie" van de «maceración carbónica» plaats. Door de druk gaan de druiven onderin kapot en komt er door de gistcellen op de schillen een langzame, intracellulaire gisting in alle druiven op gang die 7 à 8 dagen duurt. Daarna worden de druiven geperst en gaat de wijn terug in de (ondergrondse) kuipen waarin ook de malolactische (melkzuur) gisting plaatsvindt. De meeste «maceración carbónica» wijnen worden al vroeg gebotteld en verkocht, maar Gorka en Itxaso bottelen later de wijn liever een tijdje rijpen, hetgeen de complexiteit ten goede komt. De rode Malaspiedras en de wijngaardwijnen ondergaan een spontane gisting in roestvrijstalen en kunststof bakken. De wijngaardwijnen worden nog traditioneel met de voeten geperst. Sommige wijnen ondergaan daarna een rijping op vaten van diverse soorten eikenhout.
Doordat de wijngaarden hoog liggen en de bodem arm is, zijn de wijnen fris en hebben prachtige zuren.

Wij hebben in 2018 beperkt kunnen inkopen omdat de opbrengst van de wijnoogst in 2017 klein was door strenge nachtvorst in het voorjaar en de daaropvolgende droogte gehalveerd was. In goede jaren maakt het bedrijf zo'n 60.000 liter wijn; in 2017 slechts 30.000 liter. 

Naam Beschrijving
37.01. Herrigoia wit 2017

Witte, ecologische wijn van klassieke Rioja druiven uit Rioja Alavesa.

37.03. Herrigoia rood 2017

Ecologische, rode wijn gemaakt vlgs de natuurlijke "maceración carbónica" methode.

afbeelding wijnfles Herrigoia rood
37.04. Malaspiedras rood 2016

Traditionele, natuurlijke, spontaan vergiste, houtgerijpte rode wijn van tempranillo uit oude wijngaarden.

afbeelding wijnfles Malaspiedras rood
37.05. El Cosmonauta y el Viaje en el tiempo 2016

Rode (clarete) wijngaardwijn zoals de voorouders hem maakten en dronken.

afbeelding wijnfles El Cosmonauta en el Tiempo