Alto Turia, Valencia

Uitgelezen gebied voor ecologische wijnbouw in het bergachtige Valenciaanse binnenland

afbeelding wijngebied Valencia Alto Turia
subzones wijngebied Valencia

Valencia
In de provincie Valencia in het oosten van Spanje aan de Middellandse Zeekust wordt al heel lang wijn gemaakt. Uit overblijfselen blijkt dat hier al 200 jaar vóór Christus wijn gemaakt werd. In Valencia bestaan herkomstbenamingen waarbinnen duizenden druiventelers en zo'n 600 wijnbedrijven werken. 85% van de wijnen wordt gemaakt door coöperaties die daardoor een grote vinger in de pap hebben. Het gebied kan worden opgedeeld in de subzones: Alto Turia, Valentino, Moscatel de Valencia en Clariano. Alto Turia ligt in het noordwesten van Valencia en 
valt zowel onder de herkomstbenaming Valencia als Utiel-Requena.

Wijngaarden
De wijngaarden liggen verspreid over de provincie op 0 tot ruim 1000 meter hoogte van de kust tot het binnenland. De wijngaarden van Alto Turia liggen op 700 tot 1.100 meter hoogte in een bergachtig gebied.

In Alto Turia zijn vooral witte druivensoorten aangeplant. De rode wijnen die er gemaakt worden zijn lichter en frisser dan de rode wijnen uit de andere subzones. De klimatologische omstandigheden lenen zich hier goed voor ecologische wijnbouw.

Bodem en klimaat
De wijngaarden aan de kust hebben een Mediterraan klimaat, maar in Alto Turia heerst een streng landklimaat met koude winters en hete, droge zomers, alhoewel het 's zomers 's nachts ook koud kan zijn.Temperatuurverschillen van 30 ºC binnen 24 uur zijn zelfs in het rijpingsseizoen niet ongewoon. Hagel komt zo nu en dan voor. De nachtvorst in het voorjaar kan in de hoge delen in het binnenland zware schade aanrichten, zoals in 2017 het geval was. 
De bodem varieert van alluviaal materiaal in het laagland tot kalksteen in het hoogland. De bovenlaag varieert van geërodeerd kalksteen in de westelijke laaglanden tot zanderige grond in de hooglanden. 

Druivensoorten
Aangeplant zijn in Valencia de witte druivensoorten: macabeo, malvasía, merseguera, verdil, moscatel romano, gewürztraminer, pedro ximénez, planta fina, planta nova, tortosí, verdejo, chardonnay, sauvignon blanc, viognier, riesling en semillon blanc en de blauwe: bobal garnacha tintorera, monastrell, tempranillo, garnacha tinta, bonicaire, forcayat/forcallat, mandó, graciano, mazuelo, mencía, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah, cabernet franc, petit verdot, marselan en pinot noir.

Naam Beschrijving
35.01. Marsilea M Gewürztraminer wit 2016

Witte ecologische wijn van 100% gewürztraminer uit hooggelegen wijngaarden.

afbeelding wijnfles Marsilea M Gewürztraminer wit
35.02. Marsilea M Verdejo wit 2018 Witte ecologische/vegan wijn van 100% verdejo uit hooggelegen wijngaarden. afbeelding wijnfles Marsilea M verdejo wit
35.03. Marsilea M Bobal rood 2017

Jonge, rode, ecologische/vegan wijn van bobal uit oude hooggelegen wijngaarden

afbeelding wijnfles Marsilea M Bobal rood
35.04. Marsilea M Premier rood 2016

Rode, ecologische/vegan wijn van bobal uit oude hooggelegen wijngaarden

afbeelding wijnfles Marsilea M Premier rood
35.05. Marsilea M Sirah rood

Krachtige, ecologische, rode wijn van 100% sirah die een jaar heeft gerijpt op de "lie" van de wijn.

afbeelding wijnfles Marsilea M Sirah rood
35.11. Blanc-Quet de Marsilea wit 2015

Krachtige (natuurlijk) zoete, aromatische, spontaan gegiste wijn van gewürztraminer met 'edele' rotting.

afbeelding wijnfles Blanc-Quet de Marsilea wit