V.T. Castilla y León

Tierra de Castilla y León bestrijkt een groot grondgebied van de autonome regio Castilla y León.

afbeelding logo wijngebied Castilië en Leon
logo V.T. Castilla y León

Vino de la Tierra (VT)
Naast Denominaciones de Origen Protegidas/DOP's (Vinos de Pago, DOCa.'s en DO's) kent de Spaanse en Europese wijnwetgeving voor kwaliteitswijnen uit beschermde herkomstgebieden ook Indicaciones Geográficas Protegidas/IGP's, waaronder de "Vinos de Calidad" en de "Vinos de la Tierra" vallen. De VT.-wijnen komen net als DOP-wijnen uit afgebekende gebieden, maar de regels zijn minder streng. Zo mogen er bijvoorbeeld druivenrassen worden gebruikt die in een DO niet zijn toegestaan, mogen er andere soorten wijnen of wijnen met een afwijkend alcoholgehalte worden gemaakt, mogen er technieken worden gebruikt die niet zijn toegelaten, mogen er druiven uit verschillende DO-gebieden in één wijn worden gebruikt of wijnen van druiven uit wijngaarden die (om bureaucratische regels) net niet binnen een wijngebied liggen.

VT Castilla y León
De IGP Vino de la Tierra de Castilla y León werd in 2000 in het leven geroepen en kreeg zijn V.T. status in 2005. Binnen het grondgebied worden ook wijnen met de D.O. Toro, Bierzo, Ribera del Duero, Rueda, Arribes, Arlanza, Tierra del Vino de Zamora, Cigales en Tierra de León gemaakt. De VT bestrijkt het grondgebied van de autonome regio Castilla y León met de provincies León, Palencia, Burgos, Valladolid, Zamora, Salamanca, Avila, Segovia en Soria.
In ongeveer 140 wijnbedrijven worden (rode, witte en rosé) wijnen met deze herkomstbenaming gemaakt. Zij zijn goed voor een wijnproductie van 15 miljoen liter.

Bodem en klimaat
De bodem en het klimaat wisselen sterk. De bergachtige gebieden zijn over het algemeen niet geschikt voor de wijnbouw omdat de bodem meestal weinig mineralen en teveel zuren bevat. De riviervallei zijn soms geschikt, maar de beste wijngaarden liggen op de vlakten met een kalkrijke bodem.  
Over het algemeen heerst er op de Spaanse hoogvlakte een landklimaat met hete zomers, koude winters en weinig neerslag, maar het is een groot gebied en in bepaalde delen is het landklimaat minder streng, zoals in Bierzo (meer regen) of en Arribes. Door de hoge ligging van de hoogvlakte is het verschil tussen dag- en nachttemperaturen hoog. Dit bevordert de ontwikkeling van aroma's in de wijn. Het aantal toegestane druivensoorten en wijnsoorten is groot.

Naam Beschrijving
31.01. Sanzo Verdejo Frizzante wit

Lichtzoete, halfmousserende, witte wijn van verdejo met natuurlijk koolzuur en restzoet. 10% alc.

wijnfles Sanzo Verdejo Frizzante
31.02. Sanzo Tempranillo Frizzante rosé

Lichtzoete, halfmousserende, rosé wijn van tempranillo met natuurlijk koolzuur en restzoet. 9½ % alc.

afbeelding Sanzo Tempranillo rosé wijn
34.01. Ermita del Conde Albillo wit 2013

Complexe, fruitige, witte wijn van de zeldzame albillo mayor; deels vatgerijpt. 13% alc.

afbeelding wijnfles Ermita del Conde Albillo wit
34.04. El Vuelo rood 2011

Rode, houtgerijpte 'berg'wijn van organisch verbouwde, spontaan gegiste tempranillo en 10% merlot.

afbeelding wijnfles El Vuelo rood 2011
34.11. Ermita del Conde Tempranillo rood 2011

Geconcentreerd, spontaan vergist, houtgerijpt rood van 100-jarige pre-phylloxera tempranillo.            

afbeelding Ermita del Conde Tempranillo rood 2011
36.11. Hacienda Vitulia Barrica wit 2016

Witte wijn van albillo mayor van eeuwenoude wijnstokken met 10% tempranillo blanco.

afbeelding wijnfles Hacienda Vitulia Albillo Barrica wit
36.51. Hacienda Vitulia Albillo Brut Nature wit

Witte volgens de traditionele methode gemaakte mousserende wijn van albillo mayor en tempranillo blanco.

afbeelding wijnfles Hacienda Vitulia Brut Nature