01.11. Viña Vadina Macabeo wit 2017

Wijnsoort

Vol, zacht, fruitig wit van macabeo uit de eigen wijngaarden. 

Wijngaarden 
De macabeo druiven komen uit de eigen wijngaarden Pago del Bosque en La Somera aan de voet van de Sierra de Algairén. De "cierzo"-wind uit het noorden zorgt hier voor een lage luchtvochtigheid en minder hitte dan in de Ebro Vallei. De stokken groeien solitair, laag bij de grond.
De wijngaarden worden milieuvriendelijk bewerkt bij de bestrijding van insecten en schimmels.
De macabeo is een witte druivensoort die in bijna heel Spanje voorkomt. Hij komt oorspronkelijk uit Aragón. Soms wordt hij viura genoemd, zoals in de Rioja. De macabeo kan goed tegen hitte en droogte en voelt zich daarom thuis in Cariñena.

Verwerking 
De druiven zijn in de vroege ochtenduren geoogst. Na een koele schilweking is alleen de gezuiverde most van de eerste, lichte persing is gebruikt. De gisting heeft plaatsgevonden in roestvrijstalen tanks op 15°C. De wijn heeft geen malolactische gisting ondergaan. 13% alc.

Proefnotitie 
Volle, droge witte wijn. Bleek, strogeel. Fris, fruitig (banaan, peer, citrus) met zachte zuren, pit en een amandeltje in de afdronk. Sappig.

Wijn en spijs 
De wijn kan het beste gekoeld (ca. 8° C) geserveerd worden als aperitief of als maaltijdbegeleider bij visgerechten, schaal- en schelpdieren en groenteschotels.

Vermeldingen 
ZiN nr. 3/2019 Chez Mo. Glorious Meal. Bijpassende wijn bij zuurkool quiche (met zalm en lente ui), gekozen door wijnschrijver Nicolaas Klei: "Zacht parmantig wit uit Spanje. Van druif macabeo. Voor het eerst genoemd in 1617, en nog steeds niet heel beroemd. Ten onrechte. Want proef toch! Vol, rijp, zacht, dik, weelderig, voloptueus, geurend naar anijs, honing, kruiden, fruit, bloemen....".  
Elsevier Stijl Feestdagen 2018 (oogstjaar 2017). Barack Obama-wijn: "... Daarbij geeft gul, fruitig wit van de onbekende druif macabeo plezier." Nicolaas Klei. 
De lekkerste omfietswijnen 2019 (oogstjaar 2017): Topwijn: "Vol, rijp, zacht, dik, weelderig, voluptueus, geurend naar anijs, honing, kruiden, fruit, bloemen... oftewel wijn die vertrouwenwekkend aan een luxueus uitgevoerde chardonnay doet denken. Maar dan voor geen geld.- Nicolaas Klei.  
Perswijn 2016/5 (oogstjaar 2015). Notities Aragón: ***(*) "peer en limoen, appel, boenwas, strak en stevig, droge stijl, wat stevige bitters na." 
Wijnalmanak 2012 (oogstjaar 2011). Dit lijkt verdraaid veel op de fruitige appelvergisting die we van cider kennen. Dat licht zoetige in de neus, die gistspoortjes. Heerlijk! ... Macabeo. Dat geeft de body en de fijne kruidigheid... Extreem uitdagend, je wilt doordrinken..."  
Elsevier; De beste wijnen 2011: Vol wit onder 10 euro: "Macabeo heet in Spanje ook wel viura. Op z'n best, zoals hier, is de wijn vol, rijp, zacht, weelderig, voluptueus, geurend naar anijs, honing, kruiden, fruit, bloemen, Dulcinea..." Nicolaas Klei.

Artikelnummer 
01.11.17; zie verder onder "bestellingen".