12.13. Luzón Petit Verdot rood 2005

Wijnhuis

Wijnsoort

Wijngaarden 
De druiven komen uit de eigen wijngaarden op het landgoed Castillo de Luzón op 700 meter hoogte met een zanderige en kalkhoudende bodem en een ondergrond van kalksteen. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht gaan de 25°C te boven.
De petit verdot is een klassieke druivensoort die tot de beste ter wereld gerekend wordt. Hij heeft zeer kleine druiven met een donkere, dikke, harde schillen met veel kleur en tannine. Het rendement is laag en de druif rijpt extreem laat. In de Médoc waar de druivensoort al zeer lang is aangeplant, is het risico van het verbouwen groot omdat hij in het zeeklimaat alleen in warme jaren echt goed rijp wordt. Hij komt er dan ook slechts op zeer kleine schaal voor en wordt door weinig wijnbouwers verbouwd en slechts in kleine percentages aan rode wijn toegevoegd om de wijn meer kracht, kleur en diepgang te geven. In het warme, droge Jumilla gedijt de druivensoort beter dan in de Franse Bordeaux. Hij kan er volledig rijp worden en hij heeft een goed bewaarpotentieel. De petit verdot kan peperige, kruidige, geurige wijnen met veel smaak, tannine en kleur leveren. Deze wijnen hebben meestal ook een lange houdbaarheid.

Verwerking 
De druiven zijn in de tweede helft van oktober met de hand in kleine bakken geoogst. De beste druiven zijn geselecteerd. Ze zijn ontsteeld en vergist in roestvrijstalen tanks, waarbij de hoed steeds ondergedompeld is. Na de malolactische (tweede) gisting heeft de wijn 4 maanden gerijpt in "barricas" (225 liter vaten) van Frans eikenhout. 14% alc.

Proefnotities 
Diepgekleurd. Intens, complex. Kruidig (kamperfoelie) en fruitig (zwart fruit). Licht balsemachtig. Krachtig, breed, met voldoende zuren en ronde tannines. Lange afdronk.

Vermeldingen 
AD 2007: "Iets heel aparts. De firma Luzón besloot tot een bijzonder experiment. De aanplant van bordeauxdruif petit verdot. Slechts een enkele rode bordeaux bevat een piets petit verdot, want het is een lastige druif. In het warme Spanje gedijt hij echter prima. Donkerpaars van kleur, veel fruit, kruiderij, specerijen, vleug hout. Een médoc van hoge afkomst die onder de Spaanse zon wat los is gekomen. Eerst was hij ongenaakbaar. Mag. Kurk erin, morgen proberen we het nog eens. Inmiddels staat de fles al twee weken in de keuken, mijn proef laboratorium. Nog steeds heerlijk." - Nicolaas Klei 
Hubrecht Duijker/Actuele Maandbericht; Dec. 2007: "Nog indrukwekkender is de Petit Verdot 2005, een vier maanden op vat gelagerde wijn met donkere aroma's, gulheid, wat toast en een soepele, niet overdreven alcoholrijke smaak: een soort Spaans gestijlde rode Bordeaux.  
Elsevier; de beste wijnen 2009. Chic rood. "Druif petit verdot. Komt in de Bordeaux nog nauwelijks voor, maar raakt internationaal heel voorzichtig in de mode. Deze komt uit Spanje. Donker fruit, laurier, goedgespierde tannines" - Nicolaas Klei. 
Perswijn 7/2010: ****(*) "Zwoel, peperig, kersen, kruiden, goede tannines, confiture, heftig en stevig, maar zeker interessant" 
Perswijn 8/2015: Tien jaar verder. "zoete pruimen en zoethout, warm en stevig, krentjes, oude zuren".

Wijn en spijs  
Serveren bij voorkeur op 16-18° C.

Artikelnummer 
12.13.05; zie verder bij "bestellingen"