05.02. Château La Rame Réserve du Château 1996-1997.

Wijnhuis

Wijnsoort

Zoete, witte wijn van een bijzondere cuvée van semillón en sauvignon blanc druiven met pourriture noble met 2 rijping op nieuwe vaten van Amerikaans eikenhout.

Wijngaarden
De wijn is gemaakt van druiven van 80% semillón en 20% sauvignon blanc wijnstokken die in 1997 40 jaar oud waren. De bodem is sterk kalk- en kleihoudend met in het moedergesteente oesterfossielen uit het Tertiair. De druiven waren aangetast door botrytis cinerea (pourriture noble). Druiven die zijn aangetast door deze schimmel leveren een intens zoete wijn. 
De semillón geeft het aroma en de structuur aan de wijn, de sauvignon blanc de verfijning en de fruitigheid.

Verwerking 
De druiven zijn in oktober geoogst door geoefende plukkers. Zij oogsten in verschillende gangen alleen dié druiven die én goed overrijp en door de schimmel zijn aangetast. In oktober is het risico groot. Onverwachte regen en hagel kunnen de overrijpe en aangetaste druiven gemakkelijk beschadigen. 
Binnen 2 uur na de pluk gaan de druiven (zonder kneuzing) naar de pers. Zij worden zacht en langzaam geperst, waarbij een dikke most vrijkomt. Daarna gist de most 2-3 weken op een temperatuur van 20-23° C. Vervolgens heeft de wijn bijna 2 jaar gerijpt op kleine nieuwe vaten van Amerikaans eikenhout voor hij is gebotteld. 14% alc.

Proefnotitie 
Diep goudgeel. Complex. Geconfijt fruit, honing. Fruitig (abrikozen, perziken, ananas) en kruidig (vanille, specerijen). Evenwichtig, elegant en vol.  

Wijn en spijs 
De wijn kan het beste licht gekoeld (ca. 10° C) geserveerd worden als aperitief of als maaltijdbegeleider bij foie gras, diverse pittige kazen en niet te zware nagerechten. 

Artikelnummers 
05.02.96 en 05.02.97; € 33,00 per fles; zie verder onder "bestellingen".